Smarni. Császármorzsát
túl komoly névnek érzem, persze van olyan vendéglátóegység, ahol jogos lehet.
Maga a Schmarren szó morzsát, vacakot jelent. Olyan kis császári semmiség. Pont ezért mertem letegezni. Sokan azt hiszik, hogy csak egy sűrű palacsintatészta, amit elbénáztunk és ezért van
széttépkedve. Majdnem igaz, mert bénázni bizony lehet vele, de a hozzávalók minősége és aránya azt mutatja, hogy az osztrákok ebből sem spóroltak ki semmit. (egyébként az össszes
édességük pont ettől jó!) Finom házi
tojás, jó minőségű vaj, vaníliás porcukor, mazsola, 1 kupica rum és
persze kevés liszt.
Minden gyümölcsös, ami megy a smarnihoz:
Kaisersmarni, császármorzsa (Kaiserschmarren)
Előkészítési idő:
20 perc
Sütési idő : kb.
20-25 perc
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók :
Habos palacsintatészta, azaz smarni
- 220 ml 2,8 % tej
- 4 tojás
- 100 g finomliszt
- 40 g vaj
- 40 g porcukor
- 2 tojás
- citromhéj
- 1 ek mazsola
- kevés kandírozott
narancshéj
- kevés rum
- só
Elkészítés
1.
A sütőt 190 fokra
(légkeverés + alsó sütés funkció) beállítom. A tepsit kikenem az olvasztott vajjal.
2.
A
tojásfehérjét pici sóval és cukorral habosra verem.
3.
A liszthez
hozzáadom a tejet, a tojások sárgáját, a rumot, kevés citromhéjat, és simára
keverem.
4.
A habot
óvatosan forgatom bele, és a kész masszát beleöntöm a serpenyőbe, belepotyogtatom a mazsolát és a narancshéjat és
betolom a sütőbe. Kb. 5 - 6 percig sütöm.
5.
Most
következik a mutatvány. Egy lapos kiszedő
lapát segítségével 4-6 nagyobb darabra szabdalom és átfordítom, hogy a másik oldala
is pirosra süljön. Mindez hirtelen kell, hogy történjen, mert a smarnival
szemben állított szigorú követelmények egyike, hogy belül puha maradjon.
6.
Összesen kb.
20 percig sült.
7.
Két faspatula
segítségével kissebb nagyobb darabokra “tépkedem”.
8.
Tetejére
szigorúan porcukor kerül és mellé szilvakompót
vagy almakrém dukál.
Megjegyzés: Elvileg leves után jól jönne, de
mivel ezt elkészítés után azonnal kell enni, inkább délutánra javaslom. Vesd be
az egész családot! Amíg tépkeded, a többiek áljanak sorba tányérral, vagy csak
üljétek körül a tepsit, mint ahogyan mi tettük. Kizárólag frissen!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése