kedd

Császármorzsa. nekem csak Kaisersmarni.

Smarni. Császármorzsát túl komoly névnek érzem, persze van olyan vendéglátóegység, ahol jogos lehet. Maga a Schmarren szó morzsát, vacakot jelent. Olyan kis császári semmiség. Pont ezért mertem letegezni. Sokan azt hiszik, hogy csak egy sűrű palacsintatészta, amit elbénáztunk és ezért van széttépkedve. Majdnem igaz, mert bénázni bizony lehet vele, de a hozzávalók minősége és aránya azt mutatja, hogy az osztrákok ebből sem spóroltak ki semmit. (egyébként az össszes édességük pont ettől jó!) Finom házi tojás, jó minőségű vaj, vaníliás porcukor, mazsola, 1 kupica rum és persze kevés liszt.

Minden gyümölcsös, ami megy a smarnihoz:

Krémes almakompót - Apfelmuß


Kaisersmarni, császármorzsa (Kaiserschmarren)



Előkészítési idő:      20 perc
Sütési idő :               kb. 20-25 perc
Mennyiség:              4 adag


Hozzávalók :

Habos palacsintatészta, azaz smarni

  • 220 ml 2,8 % tej
  • 4 tojás
  • 100 g finomliszt
  • 40 g vaj
  • 40 g porcukor
  • 2 tojás
  • citromhéj
  • 1 ek mazsola
  • kevés kandírozott narancshéj
  • kevés rum







Elkészítés



1.    A sütőt 190 fokra (légkeverés + alsó sütés funkció) beállítom. A tepsit  kikenem az olvasztott vajjal.
2.   A tojásfehérjét pici sóval és cukorral habosra verem.
3.   A liszthez hozzáadom a tejet, a tojások sárgáját, a rumot, kevés citromhéjat, és simára keverem.
4.   A habot óvatosan forgatom bele, és a kész masszát beleöntöm a serpenyőbe, belepotyogtatom a mazsolát és a narancshéjat és betolom a sütőbe.  Kb. 5 - 6 percig sütöm.
5.    Most következik a mutatvány. Egy lapos kiszedő lapát segítségével 4-6 nagyobb darabra szabdalom és átfordítom, hogy a másik oldala is pirosra süljön. Mindez hirtelen kell, hogy történjen, mert a smarnival szemben állított szigorú követelmények egyike, hogy belül puha maradjon.
6.   Összesen kb. 20 percig sült.
7.   Két faspatula segítségével kissebb nagyobb darabokra “tépkedem”.
8.   Tetejére szigorúan porcukor kerül és mellé szilvakompót vagy almakrém dukál.


Megjegyzés: Elvileg leves után jól jönne, de mivel ezt elkészítés után azonnal kell enni, inkább délutánra javaslom. Vesd be az egész családot! Amíg tépkeded, a többiek áljanak sorba tányérral, vagy csak üljétek körül a tepsit, mint ahogyan mi tettük. Kizárólag frissen!


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails