Sütőtökkrémleves egy banálisan egyszerű leves, melyet mindenki másképp készít, és ez benne
a nagyszerű. Én általában keleti fűszerekkel dobom fel és kókusztejjel lágyítom. Most
is ezt tettem. Sült sütőtököt
használtam, ráadásul Hokkaido fajtát, fűszert
pedig a szokásosnál kevesebbet, mert borral akartam kínálni. A zöldség minőségén nem érdeemes spórolni. Sose a kiló árát nézd,
hanem arra gndolj, hogy mennyit kell belőle
felhasználod az ételben. Nem ez vágja padlóra a pénztárcádat.
A kóstoláson meglepő eredményre jutottam. Mindenki vígan kanalazta a
levesem, az is akiről nem gondoltam
volna, hogy kedveli a magyartól eltérő
ízvilágot. Ilyenkor új erőre kapok és
még bátrabban fűszerezem az ételeket.
Tegyétek Ti is ezt!
Előkészítési idő:
10 perc + sütés
Főzési idő :
10 perc
Mennyiség: 6 - 8 adag
Hozzávalók :
- 1 fél sütőtök (400 g)
- 1-2 közepes hagyma
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 1 szelet friss gyömbér
- 100 ml kókusztej
- kb. 750 ml zöldségalaplé
- 1 tk cukor (a tök édességétől
függően ez lehet több)
- só
- chili, currypor
kaffir
lime level (illata miatt)
Hokkaido tök |
Elkészítés
1.
A sütőtököt egyenlő darabokra vágom és 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütöm. Alufóliával
letakarom és mikor langyosra hűlt a
héjától megtisztítom.
2.
A hagymát, a
gyömbért és a fokhagymát (a fokhagymagerezdeket később teszem hozzá, nehogy odaégjen) vastag szeletekre
vágom, és közepes lángon kevés olajon megsütöm.. Hozzáadom a sütőtökdarabokat és a fűszerekkel (curry, kevés fahéj, chili) együtt átforgatom
3.
Felöntöm a
zöldséglé egy részével és puhára főzöm.
Szükség esetén sóval, fűszerekkel
ízesítem, és a hozzáadom a megmaradt alaplevet. Mint minden levesnél az a
lényeg, hogy ne hígitsd túl, mert az ellen már nincs orvosság.
4.
A kókusztejet
a végén adom hozzá. Ekkor már csak melegen tartom és kész.
Megjegyzés: Ez egy laktató, de nem nehéz leves.
Vegánok is ehetik,. Ropogós pita, lapos kenyér krémes textúrához.
Ajánlott bor : kései
szüretelésű, kissé édes bor illik hozzá. Disznókő Borház boraival kóstoltuk.
Bort is bátran kóstoljatok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése