A múltkor olvastam egy
blogon egy olyan “vadas” receptet, aminek a szósz részében nem volt zöldség.
Nem értettem. Kissé feldühödtem, mely arra inspirált, hogy én is készítsek egy
“vadas” marhát. Igaz a marha nem vad, a szósz is kissé más volt a megszokottnál,
no de a köret! Az igazán klasszikusra sikeredett : zsemlegombóc. Utoljára gyerekkoromban ettem, így aztán bevonult a
gyermekkort és a családi fészek melegét felidéző receptek sorába.
Zsemlekockát gyárthatsz
otthon. Kb. 2 perc és egy éles kés kérdése az egész, ráadásul egy-két “másnapos” zsemle kell csak hozzá.
A zöldséges szósz
egyébként fenséges volt: sárgarépa, sütőtök
, hagyma és zeller keveréke. Tejfölt egyáltalán nem használtam.
Zsemlegombóc, avagy mikor saját
nagyanyádnak érzed magad
Előkészítési idő:
20 perc
Főzési idő :
2-5 perc
Mennyiség: 2 - 4 adag
Hozzávalók :
- 3 csésze zsemlekocka (ez kb. 2 szikkadt zsemle)
- 150 ml tej
- 3 tojás
- 1 közepes hagyma
- friss petrezselyem
- 2,5 dkg vaj
- szárított kakukkfű/tárkony
- pár kanál liszt
- só
Elkészítés
1.
A
zsemlekockához a szikkadt zsemléket nagyon kis kockákra vágom, és a sütőben pár perc alatt megszárítom. (nem sütöm). Egyes
helyeken készen is vásárolhatsz.
2.
A tojásokat
felverem, hozzáadom a tejet. Az apróra vágott hagymát a petrezselyemzölddel
együtt a vajon megfonnyasztom.
3.
Egy nagy tálba
öntöm a zsemlekockákat, sóval, borssal és szárított fűszerekkel megszórom és ráöntöm a tejes-tojásos
keveréket. Kb. 10 percig hagyom, hogy megszívja magát. Hozzáadom a vajban
dínsztelt petrezselymes hagymát és pár kanál liszttel gombóc állagúra keverem.
(na ez itt a nagy talány!)
4.
Vizes kézzel
gombócokat formázok (fenti mennyiségből
kb. 8 darab lesz) és forró sós vízben
pár perc alatt puhára főzöm. A
túrógombóchoz hasonlóan feljön a víz felszínére.
5.
Óvatosan emeld
ki a vízből. Kevés vajon átforgathatod
egy serpenyőben, hogy a maradék viztől megszabadítsd.
Megjegyzés: Ajánlott annak, aki a túrógombócon
már túl van, de gőzgombócot még nem készített. Ne
engem hibáztass, ha nem sikerül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése