Levesben a magyarok
nagyok. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a mostanában sorra nyíló levesbárok hihetetlen népszerűsége. A levesben az a jó, hogy az ‘ahány ház, annyi
szokás’ égisze alatt variálhatod. A karfiollevest én pl. sosem készítem ún.
magyaros fűszerekkel, nem fűszerezem paprikával. Ez a mostani egy letisztult,
egyszerű leves, nagyon lassan főztem egyszerre a burgonyával és a végén olaszosan
adtam hozzá egy kevés parmezánt, és
pár csepp citromlevet. Nagyon
kellemes, könnyű, télén-nyáron egyaránt készíthető leves.
Parmezános karfiolleves
Előkészítési idő:
20 perc
Főzési idő :
30 perc
Mennyiség: 4-6 adag
Hozzávalók :
- 1 közepes fej karfiol
- 1 fehér hagyma
- 1-2 kiflikrumpli
- 2 gerezd fokhagyma v. fokhagymapor
- vaj
- olaj
- kb. 1,5 l zöldség alaplé
- só
- fehérbors
Fűszerek:
szerecsendió
petrezselyem
reszelt parmezán
Elkészítés
1.
A hagymát
kevés vaj-olaj keveréken megfonnyasztom. Rádobom az előzőleg
alaposan megmosott karfiolrózsákat, és a meghámozott burgonyákat.
2.
A zöldségeket
5-10 percig párolom, hozzáadom a fokhagymát, reszelt szerecsendiót és felöntöm
alaplével. Kb. 20-30 perc alatt puhára főzöm.
(az attól is függ, hogy mekkorára vágom a zöldséget)
3.
Amikor
elkészült, megszórom apróra vágott petrezselyemmel.
4.
Frissen
reszelt parmezánt és citromlevet adok mellé. Húsevők egy kevés sült sonkát vagy bacont ehetnek hozzá.
Megjegyzés: a kifliburgonya nem szétfővő, ezért szeretem olyan levesekben használni, ahol
nem cél a pürésítés.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése