Felvágós sütit akartam sütni, elvégre vendégségbe viszem. Egy öreg szabály
szerint, ha nem saját magadnak főzöl, akkor mindig kipróbált receptúrát kövess.
Ez az, amit én gyakorlatilag sosem tartok be és nem azért mert renitens vagyok
(pedig de), hanem azért, mert teljesen reménytelennek látnám a helyzetem. Nincs
a Földön annyi vendégség, mely során kipróbálhatnám azt a tengernyi ételt, mely
a fejemben van archiválva.
Eredetileg clafoutis-t készültem
sütni, mert a feketecseresznyéből egyenesen az következik. A clafoutis egy
francia desszert, mely sok tojással, tejszínnel készül, gyakorlatilag liszt
nélkül, és klasszikus változataba fekete cseresznye kerül. Clafoutis-t azonban csak akkor készíts, ha
hozzád jönnek vendégségbe, mert frissen sülve, langyosan élvezhető igazán.
Ez egy amolyan vajas
piskóta, melynek biztos van valami szakszerű neve, de én nem vagyok cukrász.
Barackos vajas piskóta
feketecseresznyével
Előkészítési idő: 20 – 25 perc
Sütési idő : 30 – 35 perc
Mennyiség: 8 -10 adag
Hozzávalók (egy közepes méretű sütőtepsihez):
5
tojás
125
g cukor
100
g vaj
2
ek tejföl
1
tk. sütőpor
125
g liszt
25
g étk. keményítő
Töltelék
:
- Kb. ½ kg sárgabarack/meggy
- 2 ek piros ribizli
- feketecseresznye
Elkészítés:
1.
A hozzávalókat
kimérem, a tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjéket kemény habbá verem kb. 50
g (5 dkg) cukorral.
2.
A
tojássárgákat krémesre keverem a maradék cukorral, lágy vajjal . Fellazítom 2
evőkanál teföllel.
3.
A tojássárgás
krémbe felváltva adom hozzá a habot
és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát egy sütőpapírral kibélelt formába
öntöm, és rászórom az előzőleg zsemlemorzsába forgatott ribizlit, majd ráteszem
a felezett sárgabarackokat. A feketecseresznyét óvatosan a tetejére helyzem,
hogy ne süllyedjen bele a tásztába (mint az enyém)
4.
A sütő
légkeveréses üzemmódban van, 180 C-on. Az ajtaját nem nyitogatom, és kb. 20
perc után visszaveszem a hőfokot 165 Celsius fokra. Sütési idő összesen : 30-35
perc.
Megjegyzés : ugyanezt a tésztát használom,
ha meggyes piskótát sütök. A sárgabarack klassz gyümölcs, kissé savanykás,
édeskés, a cseresznyéhez mindenképp ajánlom társnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése