kedd

Sült túrótorta, Nem cheesecake.

Dübörög a gyümölcsszezon, én csak kapkodom a fejem. Lekvárt főzzek, kompótot csináljak, vagy valamilyen gyümölcsös pitét? Leginkább mindet egyszerre, illetve csak szigorúan egymás után, és persze egyáltalán nem olyan sorrendben, ahogyan azt eredetileg elképzeltem. A szomszéd almafája például már második évben áthúzza a számításomat. Nem, nem szedem le, hiszen nem az enyém, de mit tegyek, ha átpottyan a telkemre? A Ptk.-ban is van erre vonatkozó rendelkezés, és mivel nincs itthon a szomszéd, én teljes nyugalommal feldolgozom. A nyári alma savanykás, semmihez sem hasonlító íze remek, de piacon, boltban nem kapod meg, mert nem napok, hanem percek töredéke alatt romlik meg.
Ez a jelen, de ha kicsit a közelmúltamban vájkálok, akkor előugrik az a kép, mikor az egyik kedves volt évfolyamtársam saját kezével szedett eprekkel ugyanígy jártam. Mire hazaszállítottam már punnyadni kezdett, így éjszaka befőzőautomatát játszottam. Eperlekvár recepttel nem jövök, mert amúgy sincs már szezonja, viszont egy zseniális túrótortát sütöttem, amit ezennel lejegyzeteltem.



Túrótorta. Nem cheesecake.



Előkészítési idő:      20 – 25 perc
Sütési idő :               60 perc + hűtés
Mennyiség:              8 -10 adag


Hozzávalók 24 cm-s piteformához:

  • 50 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 185 g liszt
  • 1 tk étk.keményítő
  • 1 tojás sárgája


Töltelék :


  • ½ kg túró
  • 2 doboz tejföl
  • 2 egész tojás + 1 tojás fehérje
  • 100 g vaníliás porcukor
  • kevés citromhéj
  • 3 ek. aranymazsola
  • 2 ek maceszdara (elhagyható) + 1 tk étk. keményítő


Elkészítés:

Alap

A tészta a korábban már sokszor emlegetett abszolút klasszikus 1:2:3 pitetészta, melyhez a jéghideg vajat kiskockákra vágom és hozzáadom az átszitált liszt-cukor-keményítő keverékéhez, majd az ujjaim között szétmorzsolom. A  közepébe öntöm a tojás sárgáját+ 1 ek hideg vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrom. Hideg helyre teszem. (előző nap elkészíthető)




Sütés :

1.    A sütőt bekapcsolom. A tésztával kibélelem a levehető aljú piteformát és 180 fokon kb.10 perc alatt elősütöm.

2.   Amíg hűl a tészta, elkészítem a tölteléket. A tojásfehérjéket a porcukorral habosra verem, majd egyenként hozzákeverem a tojás sárgákat. A túrót a tejföllel krémesre keverem, majd a két masszát óvatosan összekeverem miközben a keményítővel elkevert lisztet fokozatosan rászórom. A mazsolát akkor szórom bele, mikor a töltelék felét már ráöntöttem az elősütött lapra.

3.   A krémes túrótölteléket óvatosan ráöntöm a tésztával kibélelt formába és 160 fokos légkeveréses sütőben megsütöm. 20 perc után a  hőmérsékletet visszaveszem 150 fokra. Összesen kb. 60 perc alatt készül el.

4.   Ha teljesen kihűlt, szeletelem.



Megjegyzés : ez egy meglepően habkönnyű túrótorta. Csak abbahagyni lesz nehéz.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails