Dübörög a gyümölcsszezon, én csak kapkodom a fejem. Lekvárt főzzek,
kompótot csináljak, vagy valamilyen gyümölcsös pitét? Leginkább mindet
egyszerre, illetve csak szigorúan egymás után, és persze egyáltalán nem olyan
sorrendben, ahogyan azt eredetileg elképzeltem. A szomszéd almafája például már
második évben áthúzza a számításomat. Nem, nem szedem le, hiszen nem az enyém,
de mit tegyek, ha átpottyan a telkemre? A Ptk.-ban is van erre vonatkozó
rendelkezés, és mivel nincs itthon a szomszéd, én teljes nyugalommal
feldolgozom. A nyári alma savanykás,
semmihez sem hasonlító íze remek, de piacon, boltban nem kapod meg, mert nem
napok, hanem percek töredéke alatt romlik meg.
Ez a jelen, de ha kicsit a közelmúltamban vájkálok, akkor előugrik az a
kép, mikor az egyik kedves volt évfolyamtársam saját kezével szedett eprekkel
ugyanígy jártam. Mire hazaszállítottam már punnyadni kezdett, így éjszaka befőzőautomatát játszottam. Eperlekvár
recepttel nem jövök, mert amúgy sincs már szezonja, viszont egy zseniális
túrótortát sütöttem, amit ezennel lejegyzeteltem.
Túrótorta. Nem cheesecake.
Előkészítési idő: 20 – 25 perc
Sütési idő : 60 perc + hűtés
Mennyiség: 8 -10 adag
Hozzávalók 24 cm-s piteformához:
- 50 g porcukor
- 100 g vaj
- 185 g liszt
- 1 tk étk.keményítő
- 1 tojás sárgája
Töltelék
:
- ½ kg túró
- 2 doboz tejföl
- 2 egész tojás + 1 tojás fehérje
- 100 g vaníliás porcukor
- kevés citromhéj
- 3 ek. aranymazsola
- 2 ek maceszdara (elhagyható) + 1 tk étk. keményítő
Elkészítés:
Alap
A tészta a korábban már
sokszor emlegetett abszolút klasszikus
1:2:3 pitetészta, melyhez a jéghideg vajat kiskockákra vágom és hozzáadom
az átszitált liszt-cukor-keményítő keverékéhez, majd az ujjaim között szétmorzsolom.
A közepébe öntöm a tojás sárgáját+ 1 ek
hideg vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrom. Hideg helyre teszem. (előző nap elkészíthető)
Sütés :
1.
A sütőt
bekapcsolom. A tésztával kibélelem a levehető aljú piteformát és 180 fokon kb.10
perc alatt elősütöm.
2.
Amíg hűl a
tészta, elkészítem a tölteléket. A tojásfehérjéket a porcukorral habosra verem,
majd egyenként hozzákeverem a tojás sárgákat. A túrót a tejföllel krémesre
keverem, majd a két masszát óvatosan összekeverem miközben a keményítővel
elkevert lisztet fokozatosan rászórom. A mazsolát akkor szórom bele, mikor a
töltelék felét már ráöntöttem az elősütött lapra.
3.
A krémes
túrótölteléket óvatosan ráöntöm a tésztával kibélelt formába és 160 fokos légkeveréses
sütőben megsütöm. 20 perc után a hőmérsékletet
visszaveszem 150 fokra. Összesen kb. 60 perc alatt készül el.
4.
Ha teljesen
kihűlt, szeletelem.
Megjegyzés : ez egy meglepően habkönnyű
túrótorta. Csak abbahagyni lesz nehéz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése