A fejlődésnek sokféle formája van. Én abba a típusba
tartozom, aki minél többször csinál valamit, annál egyszerűbbre veszi a figurát. Nem rajongok a sallangokért.
Szeretem az alapanyagokat, és nem szeretem a feleslegesen elfecsérelt időt. Az egyszerű
dolgokban találom meg a nagyszerűséget.
Ez egy valóban egyszerű almáspite, de
higyjetek nekem, nem sok jobb van nála.
A tésztája az abszolút klasszikus 1:2:3 pitetészta,
azaz 1 rész cukor, 2 rész vaj/margarin és 3 rész liszt. A margarint nem akarom
revidiálni, de tapasztalataim szerint a linzertésztában nem hoz rossz
eredményt. Egy kevés étkezési keményítő
ropogóssá teszi.
Klasszikus rácsos almáspite
Előkészítési idő:
20 – 25 perc
Sütési idő : 60
perc + hűtés
Mennyiség: 8 -10 adag
Hozzávalók 24 cm-s piteformához:
- 70 g porcukor
- 140 g vaj
- 210 g liszt
- 30 g étk.keményítő
- vanília
- 1 egész tojás (1/4
részét meghagyom a tetejére)
Töltelék
:
- 1 kg alma
- ½ citrom leve
- kevés citromhéj
- 1 ek. mazsola
- 1 ek. kandírozott narancshéj
- fahéj
- szerecsendió (kihagyhatod)
- 1 cs. van. cukor
Elkészítés:
1.
A vajas
pitetésztát a szokásos módon készítem: a jéghideg vajat kiskockákra vágom és
hozzáadom az átszitált liszt-cukor-keményítő keverékéhez és az ujjaim között szétmorzsolom. A közepébe öntöm a felvert tojást + 1 ek hideg
vizet és nagyon gyorsan összegyúrom. Hideg
helyre teszem. (előző nap elkészíthető)
2.
Az almákat megtisztítom, felezem, a magházat eltávolítom és negyedekre vágom és
leöntöm a citrom levével. Egy kevés vajon a fűszerekkel és a mazsolával együtt
megpárolom. A végén hozzáadom a narancshéjat és lehűtöm.
Összeállítás :
3.
A tésztát 3/4
: 1/4 arányban elosztom. A kisebbik része lesz a “rács” alapanyaga.
4.
A sütőt bekapcsolom. Egy levehető aljú piteformát kibélelem a tésztával, megtöltöm a
hideg almatöltelékkel és a maradék tésztából elkészítem a rácsokat.
5.
A maradék
felvert tojásal megkenem és 170 fokos légkeveréses
sütőben megsütöm. 20 perc után a hőmérsékletet
visszaveszem 150 fokra. Összesen kb. 60 perc alatt készül el.
6.
Ha teljesen
kihűlt, szeletelem.
Megjegyzés :
aki margarint használ, azt nem kövezzük meg. Kandírozott narancshéj az én
mániám, ha nincs otthon, nyugodtan reszeld bele a citrom héját. Az almához csak
akkor adj cukrot, ha nagyon savanyú.
1 megjegyzés:
Hajrá almapárolás! Sokkal jobb mint a régi, lereszelős módszer!
Megjegyzés küldése