hétfő

Perzsa húsgombóc leves

A húsgombóc rejtelme a benne levő fűszerek harmóniája, és persze a textúra. Ez a gombóc nem tartalmaz tojást, csak egy kevés előfőzött rizst és akár hiszed, akár nem, összeáll! Persze a datolya megteszi a hatását, olyan mint egy ragasztó anyag. Nálam még az sem volt itthon, így mazsolával pótoltam: tökéletes.
Ha teheted állítsd össze előre, és akkor tényleg 10 perc munkával összedobható ez a fantasztikus leves.

Eredetileg perzsa recept, sok sok olyan fűszerrel, mely nálunk nem található, így átdolgoztam kevéssé. A gyömbér és a citromhéj nagyon frissé varázsolja, a mazsola/datolya kissé édeskés ízt kölcsönöz neki. Ha szeretsz tobzódni az ízekben, próbáld ki! Igazi nyárias ízkavalkád, akár télen is.



Seherezádé húsgombóclevese



Mennyiség :              4 adag
Előkészítési idő:      15 perc
Főzési idő :                30 - 40 perc


Hozzávalók:

·      300 g darált hús
·      50 g basmati rizs
·      1 fej hagyma
·      1 ek mazsola v. datolya
·      1 szelet friss gyömbér
·      1 tk keleti fűszer (római kömény, koriander, chili)
·      1 tk currypor
·      citromhéj
·      só, bors

·      1,5 l alaplé
·      2 sárgarépa
·      1 doboz főtt csicseriborsó
·      lime /citrom

friss zöldfűzserek (petrezselyem,zöldhagyma, menta)



Elkészítés:

1.    Főzd a rizst 4-5 percig és hideg vízzel öblítsd és szűrd le. A friss gyömbért, a hagymát és a citromhéjat vágd nagyon apróra, akárcsak a mazsolát/datolyát.

2.   A darált húst a fűszerekkel jó alaposan keverd össze (akár előző nap), majd add hozzá a rizst, az apróra vágott mazsolát/datolyát.  A jól összegyúrt masszát tedd a hűtőbe.

3.   Tisztítsd meg a sárgarépát majd vágd hosszú hasábokra. A csicseriborsókonzervet nyisd ki, majd csöpögtesd le.

4.   Egy nagyobb lábosban kezd el melegíteni az alalevet (lehet leveskockából) és óvatosan helyezd bele az előzőleg formázott húsgombócokat. Kb. 15-16 gombóc lesz.

5.    Rakd bele a zöldséget és add hozzá a csicseriborsót. Forrástól számított 30 perc alatt készre fő. Lassan főzd.

6.   Adj mellé zöld fűszernövényeket.  Ehhez a friss koriander passzol, de ha nem szereted, vágd apróra az újhagyma zöld szárát és használd kedved szerint.



Megjegyzés: Az ázsiai konyhában sem szükséges a túlzott fűszerhasználat. Akármennyire is hihetetlen: a kevés hozzávalóval érsz el ütős eredményt!

Forrás : The Guardian, Y. Ottolenghi



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails