A húsgombóc rejtelme a
benne levő fűszerek harmóniája, és persze a textúra. Ez a gombóc nem tartalmaz
tojást, csak egy kevés előfőzött rizst és akár hiszed, akár nem, összeáll!
Persze a datolya megteszi a hatását, olyan mint egy ragasztó anyag. Nálam még az
sem volt itthon, így mazsolával pótoltam: tökéletes.
Ha teheted állítsd össze
előre, és akkor tényleg 10 perc munkával összedobható ez a fantasztikus leves.
Eredetileg perzsa recept,
sok sok olyan fűszerrel, mely nálunk nem található, így átdolgoztam kevéssé. A
gyömbér és a citromhéj nagyon frissé varázsolja, a mazsola/datolya kissé
édeskés ízt kölcsönöz neki. Ha szeretsz tobzódni az ízekben, próbáld ki! Igazi
nyárias ízkavalkád, akár télen is.
Seherezádé húsgombóclevese
Mennyiség : 4 adag
Előkészítési idő: 15
perc
Főzési idő : 30 - 40 perc
Hozzávalók:
· 300 g darált hús
· 50 g basmati rizs
· 1 fej hagyma
· 1 ek mazsola v. datolya
· 1 szelet friss gyömbér
· 1 tk keleti fűszer (római kömény,
koriander, chili)
· 1 tk currypor
· citromhéj
· só, bors
· 1,5 l alaplé
· 2 sárgarépa
· 1 doboz főtt csicseriborsó
· lime /citrom
friss zöldfűzserek (petrezselyem,zöldhagyma,
menta)
Elkészítés:
1.
Főzd
a rizst 4-5 percig és hideg vízzel öblítsd és szűrd le. A friss gyömbért, a hagymát és a citromhéjat
vágd nagyon apróra, akárcsak a mazsolát/datolyát.
2.
A
darált húst a fűszerekkel jó alaposan keverd össze (akár előző nap), majd add
hozzá a rizst, az apróra vágott mazsolát/datolyát. A jól összegyúrt masszát tedd a hűtőbe.
3.
Tisztítsd
meg a sárgarépát majd vágd hosszú
hasábokra. A csicseriborsókonzervet nyisd ki, majd csöpögtesd le.
4.
Egy nagyobb lábosban kezd el
melegíteni az alalevet (lehet leveskockából) és óvatosan helyezd bele az
előzőleg formázott húsgombócokat. Kb. 15-16 gombóc lesz.
5. Rakd bele a zöldséget és add hozzá
a csicseriborsót. Forrástól
számított 30 perc alatt készre fő. Lassan főzd.
6. Adj mellé zöld fűszernövényeket. Ehhez a friss koriander passzol, de ha nem
szereted, vágd apróra az újhagyma zöld szárát és használd kedved szerint.
Megjegyzés: Az ázsiai konyhában sem szükséges
a túlzott fűszerhasználat. Akármennyire is hihetetlen: a kevés hozzávalóval
érsz el ütős eredményt!
Forrás :
The Guardian, Y. Ottolenghi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése