A görögök újévi tortája
- a Vasilopita
– jó példa arra, hogy ahány ház, annyi szokás. Véletlenül sem találtam két
egybehangzó receptet, így maradtam a saját receptnél, de azt hiszem ezzel Ti is
jól jártok. A porcukor leple alatt egy nagyon finom diótorta vár Rád, krém
nélkül : ez számomra amúgy is a nagy kedvenc. Persze adhatsz mellé egy
narancsos vagy citromos mascarpone-t, bármilyen gyümölcsszószt vagy éppen egy adag
friss tejszínből felvert habot.
Eredetileg inkább kalácsra
hasonlít ez a süti, amiben szerencsehozóként egy érmét rejtettek el. Dió
helyett mehet bele mandula, és persze akár el is hagyható. Én a liszt
mennyiségét drasztikusan lecsökkentettem. Egy biztos, hogy a kandírozott
narancs, citromhéj kötelező elem!
Ha maradt még dió :
Újévi görög diótorta
Mennyiség : 8
- 10 szelet
Előkészítési idő: 15 –
20 perc
Sütési idő : 30
perc
Hozzávalók:
(24 cm-es
formához)
· 6 tojás
· 100 g barnacukor
· 100 -120 g lágy margarin/vaj
· 150 g durvára darált dió/mandula
· 2 – 3 ek kandírozott narancs, gyömbér, mazsola
· 1 citrom reszelt héja
· 1 mokkás kanál fahéj
· 1 ek rizsliszt
· 100 g liszt
· ½ sütőpor
tetejére :
porcukor
Elkészítés:
1.
Készítsd
elő a hozzávalókat : a diót 1 tk
liszttel egy késes daráló (mixer) segítségével vágd közepesen durvára. A
lisztet mérd le és keverd össze a darált dióval.
2.
Az aszalt, kandírozott gyümölcsöket vágd nagyon apróra és keverd össze 1 ek.
rizsliszttel (vagy rétesliszttel). A margarint vagy vajat csakk épp annyira
melegítsd meg, hogy lágyan krémes állagú legyen.
3.
Válaszd ketté a tojásokat és először
a fehérjét verd habbá. Tegyél hozzá 1 cs. vaníliás cukrot. A tojássárgáját keverd
habosra a cukorral és a margarinnal.
4.
A formát béleld ki sütőpapírral. A
sütőt állítsd 160 fok, légkeveréses üzemmódra.
5.
A tojássárgás krémet – a
piskótakészítésnél megszokott módon - óvatosan lazítsd fel a tojáshabbal, és
fokozatosan adagold hozzá a lisztes diókeveréket. A végén szórd bele az aszalt
gyümölcsöket.
6.
Előmelegített sütőben 30 perc alatt
elkészül. Ne nyisd ki a sütő ajtaját!
Megjegyzés: A rizsliszt állaga leginkább a
réteslisztéhez hasonlít, sokkal szemcsésebb, mint a sima liszt, ezért, ha
valamit tapadásmentessé akarsz tenni, inkább ezt használd. Ha gluténmentesen
étkezel, használj rizslisztet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése