Manapság nem divat
a tejcsoki. Annyira nem, hogy amikor dekorként venni akartam egy tejmogyoróst,
sehol nem kaptam. Márpedig ezt a szülinapi tortát nem más inspirálta, mint a piros tejmogyorós! A gyerekkori emlékek
meghatározó eleme volt nálam ez a csoki: szerettem a piros színű papírját, imádtam a tejcsokit és egyáltalán
nem szeretttem a mogyorót. A mogyoró kiválogatására két módszert fejlesztettem
ki. Az egyik az óvatos széttördelés, mely során a gömbölyded mogyorószemeket ki
lehetett válogatni, anélkül, hogy a tejcsoki irdatlan sok részre tört volna. A
másik (ez csak télen játszott), amikor papírostól együtt rákerült a radiátorra
(bocsánat, konvektorra) és a mogyorószemeket az olvadt tejcsokiból ki kelett
halászni, az olvadt tejcsokit pedig az előzőleg odakészített kiskanállal be lehetett
kanalazni. Már ekkor felfigyeltem arra a tényre, hogy az olvadt tejcsokinak
sokkal jobb íze van. A gondoan kiválogatott mogyorószemeket anyu kapta meg.
A fenti történetből látszik, hogy nem volt sanyarú
gyerekkorom, és bár már annyira nem szeretem a tejcsokit, de meggyőződésem,
hogy a gyerekeknek örömet lehet vele szerezni! Boldog szülinapot!
Tejcsokis mogyorótorta
Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő : 40
perc
Mennyiség: 8 - 10 adag
Hozzávalók:
- 90 g mogyoró
- 90 g tejcsoki
- 90 g liszt
- 90 g vaníliás cukor
- 45 g lágy vaj/margarin
- 6 tojás
- 1 ek rizsliszt
- ½ cs. sütőpor
Krém
150
g tejcsoki
200
ml tejszín
50
g puha vaj
Elkészítés:
1.
A tejcsokit 1 ek. rizslisszttel daráld
össze, majd keverd össze a darált mogyoróval és a liszttel. Alaposan keverd
össze, add hozzá a sütőport.
2.
A tojások
fehérjét verd fel habbá. A tojások sárgáját a lágy margarinnal vagy vajjal, a cukorral
keverd krémesre.
3.
A tojássárgás
krémet óvatosan lazítsd a habbal és egy evőkanál segítségével, részletekben szórd bele a mogyorós-tejcsokis lisztet. Egy
spatulával finoman keverd össze.
4.
Egy 18
cm-es kapcsos formában 160-170 °C fokos légkeveréses sütőben süsd meg. Kb. 40 perc alatt készül el.
5.
A krémhez melegítsd meg a tejszínt, húzd le a tűzről
és dobd bele a nagyon apró darabokra tört tejcsokit.
Folyamasan kevergesd, amíg szép fényes krémes
nem less. Még langyosan keverd el benne a lágy vajat.
6.
A torta betöltéséhez várni kell, míg a tészta teljesen kihűl,
a krém viszont pont annyira legyen lágy, hogy könnyen kenhető
legyen. ( a krémet ezért elég akkor elkészíteni, amikor a torta tésztája már
kész.)
Megjegyzés : Ez a krém mennyiség elég egy réteg töltelékhez
és a bevonáshoz. Ha ki akarsz tűnni, és a kalóriák sem
érdekelnek, összedobhatsz egy kevés nutellás-mascarponés tortakrémet is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése