A slow food, azaz a lassan készülő ételek szerintem két csoportba oszthatók.
Van az a csoport, amibe azok az ételek kerülnek mint pl. a héjában sült
burgonya. Gyakorlatilag nulla munka-befektetés, hosszú sütési idő és remek végeredmény. Van a másik csoport,
amibe a Burgundi marhát (Bouef Bourguignon) sorolnám, ami nem elég, hogy több
óráig rotyog, de az előkészítés
és az elkészítés is rendesen igénybe vesz. A végeredmény persze mindkét
csoportban pazar, ugyanis akár hiszed, akár nem a befektetett idő és munka mind mind megtérül. Nem vitás,
hogy az első csoport a rohanó
világban vonzóbb, és a modern ember jobb ha kihasználja ezt.
Az én szűzpecsenyém (gyakran gyakorlom csirkével is)
előkészítése nem igényel nagy
befektetést. Befűszerezed, és
behelyezed a sütőbe. Itt
viszont légy türelmes. Alacsony hőmérséklet,
hosszú sütési idő = puha,
szaftos, ízletes hús.
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő : kb.
80 perc
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók:
- 1 szűzpecsenye
- szárított gomba
- 25 g vaj/libazsír
- fűszerek
Spenótos kuszkusz
- 2 csésze kuszkusz
- ½ l zöldség alaplé
- 1 csésze leforrázott zöldborsó
- 1 ek mazsola
- fűszerek (currypor, só, bors
- ½ citrom leve
- citromhéj
Elkészítés:
1.
A szűzpecsenyét kedvenc fűszerkeverékeddel dörzsöld be és tedd egy éjszakára a hűtőbe.
2.
Tedd a
húst egy tűzálló tálba egészben
vagy adagokra vágva (4 adag) és add hozzá a zsiradékot. Pár darab szárított
gombával megbolondíthatod. Kevés alaplét vagy vizet önts rá, hogy a hús félig
folyadékban legyen.
3.
130-140
fokos sütőben fedő alatt (mennyiégtől függően)
1,5-2 óra alatt puhára sül.
4.
Készíts
hozzá zöldborsós kuszkuszt.
Zöldborsós kuszkusz
·
A
kuszkuszt keverd el a fűszerekkel
és öntsd le forró alaplével. Fedő
alatt (főzés nélkül) 10 perc
alatt elkészül.
·
Közben
forrázd le a fagyasztott zöldborsót
és a mazsolát, és keverd el a
kuszkusszal. Fogyasztásig tarsd fedő
alatt. Ekkor adj hozzá kevés citromlevet, reszelhetsz rá citromhéjat.
Megjegyzés : a zöldborsós kuszkusz maga
a gyorskaják királya ! A rizibizi alternatívája lehet. Bátrabban fűszerezz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése