vasárnap

Omlós szűzpecsenye zöldborsós kuszkusszal

A slow food, azaz a lassan készülő ételek szerintem két csoportba oszthatók. Van az a csoport, amibe azok az ételek kerülnek mint pl. a héjában sült burgonya. Gyakorlatilag nulla munka-befektetés, hosszú sütési idő és remek végeredmény. Van a másik csoport, amibe a Burgundi marhát (Bouef Bourguignon) sorolnám, ami nem elég, hogy több óráig rotyog, de az előkészítés és az elkészítés is rendesen igénybe vesz. A végeredmény persze mindkét csoportban pazar, ugyanis akár hiszed, akár nem a befektetett idő és munka mind mind megtérül. Nem vitás, hogy az első csoport a rohanó világban vonzóbb, és a modern ember jobb ha kihasználja ezt.

Az én szűzpecsenyém (gyakran gyakorlom csirkével is) előkészítése nem igényel nagy befektetést. Befűszerezed, és behelyezed a sütőbe. Itt viszont légy türelmes. Alacsony hőmérséklet, hosszú sütési idő = puha, szaftos, ízletes hús.



Lassan sült szűzpecsenye zöldborsós kuszkusszal



Előkészítési idő:          15 perc
Sütési idő :                  kb. 80 perc
Mennyiség:                 4 adag



Hozzávalók:

  • 1 szűzpecsenye
  • szárított gomba
  • 25 g vaj/libazsír
  • fűszerek



Spenótos kuszkusz

  •        2 csésze kuszkusz
  •        ½ l zöldség alaplé
  •        1 csésze leforrázott zöldborsó  
  •        1 ek mazsola
  •       fűszerek (currypor, só, bors
  •      ½ citrom leve
  •      citromhéj





Elkészítés:


1.     A szűzpecsenyét kedvenc fűszerkeverékeddel dörzsöld be és tedd egy éjszakára a hűtőbe.

2.     Tedd a húst egy tűzálló tálba egészben vagy adagokra vágva (4 adag) és add hozzá a zsiradékot. Pár darab szárított gombával megbolondíthatod. Kevés alaplét vagy vizet önts rá, hogy a hús félig folyadékban legyen.

3.     130-140 fokos sütőben fedő alatt (mennyiégtől függően) 1,5-2 óra alatt puhára sül.

4.     Készíts hozzá zöldborsós kuszkuszt.



Zöldborsós kuszkusz



·      A kuszkuszt keverd el a fűszerekkel és öntsd le forró alaplével. Fedő alatt (főzés nélkül) 10 perc alatt elkészül.

·      Közben forrázd le a fagyasztott zöldborsót és a mazsolát, és keverd el a kuszkusszal. Fogyasztásig tarsd fedő alatt. Ekkor adj hozzá kevés citromlevet, reszelhetsz rá citromhéjat.



Megjegyzés : a zöldborsós kuszkusz maga a gyorskaják királya ! A rizibizi alternatívája lehet. Bátrabban fűszerezz!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails