Crostata |
SZILVALEKVÁROS CROSTATA (LINZERTORTA)
1 levehető aljú 24 cm-es formához való adag
Linzertorta az osztrákoknál, crostata az olaszoknál. Ezt akkor is összeütheted, ha nincs otthon szinte semmi. Vaj. Liszt, mixer és pár perc. Ennyi a linzertészta. Persze, figyelj, mérj! Dolgozz gyorsan, mert a linzertészta nem szereti a kezed melegét, olvad tőle, és ragad.
Szilvalekvár, fügelekvár, esetleg birslekvár..a lényeg , hogy sűrú, ragacsos lekvár kerüljön bele. Imdáni fogod!
HOZZÁVALÓK
szilvalekvár
vaj
citromhéj
Linzertészta
200 g liszt
20 g keményítő
115 g jéghideg vaj
só
1 tojás sárgája
1-2 ek hideg víz
70 g porcukor
30 g mandula (dió)
citromhéj
ELKÉSZÍTÉS
Szilvalekvár
A szilvalekvárt kissé felmelegítem, ha nem elég sűrű, akkor tovább főzöm, szinte ragacsosra.
A végén dobok bele egy diónyi vajat. Belereszelem egy ½ citrom héját.
Vajas tészta
A hideg lisztet, keményítőt a kis kockákra vágott vajjal, porcukorral késes mixerben homokszerűre darálom. Hozzáadom a finomra őrölt mandulát/diót.
A tojás sárgáját 1-2 ek kanál vízzel elkeverem és hozzáadom a tésztához. Összegyúrom, és folpackban hűtőben pihentetem.
A tészta 1/3-át félreteszem, ebből lesznek a rácsok a tetejére. Kinyújtom, kibélelem vele a formát, villával megszurkálom, és beleöntöm a sűrű szobahőmérsékletű lekvárt. A maradék tésztából rácsot készítek.
40 percig sütöm (175 C fok alsó-felső sütés módban). Szobahőmérsékleten tartom.
Megjegyzés : Egyszerű linzertorta ez, de te tudod a legjobban, hogy ebben rejlik a nagyszerűség!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése