péntek

Szilvalekváros crostata

Crostata
SZILVALEKVÁROS CROSTATA (LINZERTORTA)

1 levehető aljú 24 cm-es formához való adag

Linzertorta az osztrákoknál, crostata az olaszoknál. Ezt akkor is összeütheted, ha nincs otthon szinte semmi. Vaj. Liszt, mixer és pár perc. Ennyi a linzertészta. Persze, figyelj, mérj! Dolgozz gyorsan, mert a linzertészta nem szereti a kezed melegét, olvad tőle, és ragad.

Szilvalekvár, fügelekvár, esetleg birslekvár..a lényeg , hogy sűrú, ragacsos lekvár kerüljön bele. Imdáni fogod!

HOZZÁVALÓK


szilvalekvár
vaj
citromhéj

Linzertészta
200 g liszt
20 g keményítő
115 g jéghideg vaj
1 tojás sárgája
1-2 ek hideg víz
70 g porcukor
30 g mandula (dió)
citromhéj

ELKÉSZÍTÉS



Szilvalekvár
A szilvalekvárt kissé felmelegítem, ha nem elég sűrű, akkor tovább  főzöm, szinte ragacsosra.
 A végén dobok bele egy diónyi vajat. Belereszelem egy ½ citrom héját. 

Vajas tészta
A hideg lisztet, keményítőt a kis kockákra vágott vajjal, porcukorral késes mixerben homokszerűre darálom. Hozzáadom a finomra őrölt mandulát/diót. 

A tojás sárgáját 1-2 ek kanál vízzel elkeverem és hozzáadom a tésztához. Összegyúrom, és folpackban hűtőben pihentetem. 

A tészta 1/3-át félreteszem, ebből lesznek a rácsok a tetejére. Kinyújtom, kibélelem vele a formát, villával megszurkálom, és beleöntöm a sűrű szobahőmérsékletű lekvárt. A maradék tésztából rácsot készítek.

40 percig sütöm  (175 C fok alsó-felső sütés módban). Szobahőmérsékleten tartom.

Megjegyzés : Egyszerű linzertorta ez, de te tudod a legjobban, hogy  ebben rejlik a nagyszerűség!




Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails