Az egyensúlysütemény
nagyon menő volt egy időben. Ma már retrónak számít. Az alkotórészek
egyensúlyáról szól ez, és arról a modernitásról, hogy mérleg nélkül is tudjunk
süteményt készíteni. A klasszikus egyensúlytésztában kicsit sok a vaj (amitől persze nagyon finom), amiből én visszaveszek, a liszt egy részét pedig mostanában
zabpehelyre cserélem. Miután a hozzávalókon “könnyítettem”, a külsejét is
feldobom. Az amaretti keksz csinos külsőt
kölcsönös, és az íze sem utolsó!
Ez itt mind szilva:
Szilvalekvár
Amarettis szilvás sütemény
Elkészítési idő: 20-25
perc
Sütési idő : 30
perc
Mennyiség: sok adag
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 100 g zabpehely
- 1 sütőpor
- 5 db tojás
- 150 g nádcukor
- van. porcukor
- 100 g vaj
- 100 ml olaj
- 1.5 pohár natúr joghurt
- kb. 80 dkg szilva
- fahéj
- amaretti keksz
Az
előkészítés során az alábbi
sorrendet követtem:
1.
Kimérem a
hozzávalókat. A vajat mikróban megolvasztom, temperálom (langyosra visszahűtöm).
2.
A száraz hozzávalókat
(liszt, zabpehely, sütőpor) egy nagy
tálba öntöm, az egész tojásokat a cukorral habosra keverem. A tojásos
keverékhez öntöm a joghurtot és az olvasztott zsiradékot.
3.
A két masszát
gyorsan elegyítem. Ideális esetben lágy kevert tészta állagot kapok. A masszát
beleöntöm egy (alul) sütőpapírral
kibélelt 25-38 cm méretű tepsibe.
4.
A tetejét
teljesen befedem félbevágott, magozott szilvával. A szilvákra morzsolom a
mandulás kekszeket, vagy ha kisméretű
amaretti-t kapok, akkor egészben hagyom, és a szilvafelek közepébe rakom őket.
Sütés
: 175ºC-ra melegített sütőbe helyezem.
Kb 30-35 percig sütöm.
Megjegyzés: késő nyári délutánokra, kerti mulatságokra, teához, egy jó roséfröccshöz
tudom elképzelni. Mindenki szereti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése