szombat

Amarettis szilvás



Az egyensúlysütemény nagyon menő volt egy időben. Ma már retrónak számít. Az alkotórészek egyensúlyáról szól ez, és arról a modernitásról, hogy mérleg nélkül is tudjunk süteményt készíteni. A klasszikus egyensúlytésztában kicsit sok a vaj (amitől persze nagyon finom), amiből én visszaveszek, a liszt egy részét pedig mostanában zabpehelyre cserélem. Miután a hozzávalókon “könnyítettem”, a külsejét is feldobom. Az amaretti keksz csinos külsőt kölcsönös, és az íze sem utolsó!

Ez itt mind szilva:

Szilvalekvár


Amarettis szilvás sütemény


Elkészítési idő:        20-25 perc
Sütési idő :               30 perc
Mennyiség:              sok adag


Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 100 g zabpehely
  • 1 sütőpor
  • 5 db tojás
  • 150 g nádcukor
  • van. porcukor
  • 100 g vaj
  • 100 ml olaj
  • 1.5 pohár natúr joghurt

  • kb. 80 dkg szilva
  • fahéj
  • amaretti keksz



Az előkészítés során az alábbi sorrendet követtem:
1.    Kimérem a hozzávalókat. A vajat mikróban megolvasztom, temperálom (langyosra visszahűtöm).
2.   A száraz hozzávalókat (liszt, zabpehely, sütőpor) egy nagy tálba öntöm, az egész tojásokat a cukorral habosra keverem. A tojásos keverékhez öntöm a joghurtot és az olvasztott zsiradékot.
3.   A két masszát gyorsan elegyítem. Ideális esetben lágy kevert tészta állagot kapok. A masszát beleöntöm egy (alul) sütőpapírral kibélelt  25-38 cm méretű tepsibe.
4.   A tetejét teljesen befedem félbevágott, magozott szilvával. A szilvákra morzsolom a mandulás kekszeket, vagy ha kisméretű amaretti-t kapok, akkor egészben hagyom, és a szilvafelek közepébe rakom őket.
Sütés :            175ºC-ra melegített sütőbe helyezem.  Kb 30-35 percig sütöm.           
Megjegyzés: késő nyári délutánokra, kerti mulatságokra, teához, egy jó roséfröccshöz tudom elképzelni. Mindenki szereti.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails