A nyár megunhatatlan
egytálétele a lecsó és annak megannyi külföldi rokona. Nem mennék bele holmi
családfa állításba, hogy akkor most ki honnan származik, meg ki volt előbb, a magyarok úgyis azt hiszik, hogy a lecsó egyedülállóan
magyar, és hogy ilyen senkinek sincs! Ti már tudjátok, hogy naná, hogy van: ott
van pl. a francia nagynéni, a ratatouille, vagy a török nagybácsi, a menemen.
Csinálják ezt a spanyolok, az olaszok, a szerbek és a bolgárok, de mindenki egy
kicsit másképp. Nem hinném, hogy ez egy úri konyhán jött volna a napvilágra,
sokkal inkább vidéken, a zöldséges kertekből frissen leszedett zöldségek és fűszernövények landolhattak egyidejűleg egy vastagtalpú edényben.
A caponata egy szicíliai zöldséges lecsóféle, de nincs benne
zöldpaprika, annál inkább sok sült padlizsán.
A kevés borecet és a kapribogyó teszi megunhatatlanul pikánssá. Egyszer próbáld
ki!
Caponata, a lecsó keresztapja
Mennyiség : 3-4
fő
Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő : 20 - 30 perc
Hozzávalók:
· 1 nagyobb darab padlizsán
· olaj
· 1 nagy lilahagyma
· 3-4 érett, húsos paradicsom
· 1-2 nagy gerezd fokhagyma
· 1 tk sóban eltett kapribogyó
· só, bors
fűszerek:
· szárított kakukkfű (vagy provence-i fűszerkeverék)
· chili - opcionális
· 1 ek zöldfűszeres borecet/almaecet
A tálaláshoz:
· 2 ek friss petrezselyemzöld
· olíva olaj
· pár szem zöld/fekete olívabogyó
Elkészítés:
1.
A paradicsomokra forró vizet öntök, és pár perc múlva lehúzom a
héját. Tetszés szerinti, nagyobb darabokra vágom és félreteszem.
2.
Az
olajon megpirítom a kockákra vágott padlizsánt.
(előtte a szokásos módon besózhatod,
és leöblítheted róla a kiereszett levét )
3.
Amint
a padlizsán megpirult, hozzáadom a karikákra vágott hagymát, fokhagymát és ráöntöm
az ecetet. Pár percig pirítom, majd hozzáadom a szárított fűszereket.
4.
A paradicsomot beledobom, majd lefedem a serpenyőt. Kb. 10 – 15 percig főzöm.
5.
A legvégén pár percig fedő nélkül főzöm. Fogyasztás előtt 10 percig pihentetem.
Tálalás előtt
megszórom az apróra vágott zöldfűszerekkel.
Megjegyzés: A caponata
egy remek nyári étel. Szerintem a lecsóhoz hasonlóan, főételként
fogyasztandó. Árnyas teraszon vagy egy diófa alatt fehér kenyér meg egy pohár
vörösbor társaságában tudom elképzelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése