Mániám a töltött zöldség. A töltött káposztát lehet, hogy pártfogásba
veszem, de az biztos, hogy mindenképp támogatom, mert általában odamondogatnak
neki, hogy zsíros, nehéz, hízlal, megüli a gyomrom és a többi. Szerintem a
töltött káposzta egy nagyon trendi kaja. Lehet gluténmentesen készíteni, vagy
akár hús nélkül is, de nyáron tök mindegy, hogyan csinálod, mindenképp könnyű lesz (tököt is tölthetsz). Persze a savanyított
káposztát felejtsd el! Vegyél friss, zöld fejes káposztát, és rá sem ismersz a végeredményre.
Ez itt mind töltött
káposzta/zöldség:
Paradicsomos nyári töltött
káposzta (sütőben)
Előkészítési idő
: 15-20 perc
Mennyiség : 4
adag
Főzés : 30-35
perc
1-2
kis méretű nyári káposzta
(kb. 7-800
g)
A
töltelék :
300 g finomra
darált hús (borjú, csirke, pulyka)
egy csésze félig főtt
rizs
1 ek zsemlemorzsa
1 kis tojás
½ salott hagyma
1 tk olaj
1 tk szárított csombor, tárkony
friss tárkony
só, bors
750 ml paradicsomszósz (nálam
házi)
250 ml csirke/zöldségalaplé
Elkészítése
- A káposztát az itt leírt módon előkészítem.
- A hagymát apróra vágom, pici olajon megfonnyasztom, rádobom a rizst és pár percig párolom. Langyosra hűtöm.
- A darált húshoz hozzáadom a felvert tojást, a fűszereket, az előpárolt rizst, és egy kis zsemlemorzsa hozzáadásával jól összekeverem.
- A leveleket megtöltöm (minden töltelékbe rakok egy friss tárkonylevelet), és szépen egymásra halmozom egy közepes méretű lábosban . Felöntöm az alapé-paradicsomlé keverékével és lassú tűzön 30- 35 perc alatt készre főzöm. Kb. 30 percig állni hagyom, de jobb akár pár óráig is. Nem sűrítem.
- Sütőben is készítheted (az enyém ott készült), akkor kb. 45 perc sütési időt kell az elkészítséhez.
Megjegyzés:
Bár ez egy közhely, de másnap még jobb.
Amit
tanultam: maradék hideg főtt rizst is
használhatsz és akkor még egyszerűbb
az előkészület.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése