szombat

Paradicsomos töltött káposzta


Mániám a töltött zöldség. A töltött káposztát lehet, hogy pártfogásba veszem, de az biztos, hogy mindenképp támogatom, mert általában odamondogatnak neki, hogy zsíros, nehéz, hízlal, megüli a gyomrom és a többi. Szerintem a töltött káposzta egy nagyon trendi kaja. Lehet gluténmentesen készíteni, vagy akár hús nélkül is, de nyáron tök mindegy, hogyan csinálod, mindenképp könnyű lesz (tököt is tölthetsz). Persze a savanyított káposztát felejtsd el! Vegyél friss, zöld fejes káposztát, és rá sem ismersz a végeredményre.

Ez itt mind töltött káposzta/zöldség:



Paradicsomos nyári töltött káposzta (sütőben)



Előkészítési idő :    15-20 perc
Mennyiség :             4  adag
Főzés :                      30-35 perc


1-2 kis méretű nyári káposzta (kb. 7-800 g)

A töltelék :


300 g finomra darált hús (borjú, csirke, pulyka)
egy csésze félig főtt rizs
1 ek zsemlemorzsa
1 kis tojás
½ salott hagyma
1 tk olaj
1 tk szárított csombor, tárkony
friss tárkony
só, bors
750 ml paradicsomszósz (nálam házi)
250 ml csirke/zöldségalaplé



Elkészítése

  • A káposztát az itt leírt módon előkészítem.
  • A hagymát apróra vágom, pici olajon megfonnyasztom, rádobom a rizst és pár percig párolom. Langyosra hűtöm.
  • A darált húshoz hozzáadom a felvert tojást, a fűszereket, az előpárolt rizst, és egy kis zsemlemorzsa hozzáadásával jól összekeverem.
  • A leveleket megtöltöm (minden töltelékbe rakok egy friss tárkonylevelet), és szépen egymásra halmozom egy közepes méretű lábosban . Felöntöm az alapé-paradicsomlé keverékével és lassú tűzön 30- 35 perc alatt készre főzöm. Kb. 30 percig állni hagyom, de jobb akár pár óráig is. Nem sűrítem.
  • Sütőben is készítheted (az enyém ott készült), akkor kb. 45 perc sütési időt kell az elkészítséhez.

Megjegyzés: Bár ez egy közhely, de másnap még jobb.
Amit tanultam: maradék hideg főtt rizst is használhatsz és akkor még egyszerűbb az előkészület.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails