Nyakadon maradt a tavalyi
dió, esetleg túl sok citromhéj halmozódott fel a konyhádban? A konyhai
aktivitás egy megállíthatatlan folyamat. Kezdete biztos, hogy volt, de vége ?
Nem létezik! Karácsony vagy más ünnepek elmúltával tele vannak a magazinok és internetes
oldalak jobbnál jobb tanácsokkal arra vonatkozóan, hogy hogyan hasznosítsuk a
maradékot, a morzsát. Nálam egy szem morzsa sem maradt, ellenben egy remek
papírforma kimaradt. Nem voltam formában, ezért nem sült benne semmi, amit ezennel próbálok pótolni. Diós kenyér.
Hozzáadott cukor nélkül.
Mézes diós kenyér
Előkészítési idő:
20 perc
Sütési idő : 45
perc + hűtés
Mennyiség: 8 adag
Hozzávalók:
- 200 g darált dió
- 250 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 150 g méz
- 200 g vaj
- 2 tojás
- kevés citromhéj
- vanília
- fahéj
- szerecsendió
pezsgős málnaöntet (opció)
100
g cukor
150
ml pezsgő
200
g málna
Elkészítés:
1.
Kimérem a sütőporos lisztet, összekeverem a darált dióval.
2.
A vajat a
mézzel és a fűszerekkel megolvasztom.
A tojásokat felverem (nem kell habosra).
3.
A diós
keverékhez először az olvasztott mézes
vajat, majd a tojásos keveréket adom hozzá. Egy spatulával jól összekeverem.
Kissé hagyom kihűlni.
4.
Egy hosszúkás
kis formába öntöm (nálam süthető
papír) és 160 fokos légkeveréses sütőben megsütöm. 15 perc után a hőmérsékletet
visszaveszem 140 fokra. Kb. 45 perc alatt készül el.
5.
Ha teljesen
kihűlt, sütőpapírba/fóliába csomagolom. 24 óráig állni hagyom.
A pezsgős málnaszósz
elkészítése :
·
A cukrot és a
pezsgőt jól elkeverem és pár percig forralom.
·
Hozzáadom a
málnát és teljesen lehűtöm. Pépesítem
és átszűröm (ez ízlés szerint
elhagyható).
Megjegyzés : a főzésben sokszor előfordul, hogy a gombhoz keresed a
kabátot. A lényeg, hogy soha ne hagyd abba!
A recept Joanne Harris : A francia
piac c. könyvéből adaptálva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése