Lencse nélkül
csak vég lehet, de kezdet semmiképp. Főleg
nem évkezdet. Saját magam hosszú utat jártam be, amíg rátaláltam. Egyáltalán
nem szerettem a lencsét, de ennek tényleg csak egy oka volt. Nem készítette el
nekem senki úgy, ahogyan kellett volna. Sanyarú gyerekkorom volt? Nem hiszem.
Mindenkinek van valami, ami kimaradt. Hát ez legyen a legkevesebb. Gasztrofejlődésem kevésbé görönygyös útján legelőször jött a lencsefőzelék,
majd következett a lencseleves, majd a különböző lencsékbők főzött curry-k,
levesek és krémek. Nagyjából sokkot
kaptam, amikor a lencsesaláta szót először
meghallottam. Most meg csak lazán pattannak ki agyamból a lencsés ételek. Elsőnek ezt jegyzeteltem le. Nektek. 2014. első
napjára.
Lencsesaláta – B.ú.é.k. !
Előkészítési idő:
10 perc
Főzési idő :
20 + hűtés
Mennyiség: 4 - 6 madag
- 250 g főtt barnalencse ( a tömeg a száraz lencsére
vonatkozik)
- marinált újhagyma
- zellerszár
- mandarin/narancs szeletek
(supreme)
- sózott pisztácia
- gránátalma
vinaigrette:
- 150 ml olíva olaj
- kevés citromlé , mandarin
leve
- tárkonyos ecet
marinád :
- almaecet
- cukor
- só
- víz
Elkészítés
1.
A
zöldhagymát/újhagymát apróra vágom és ecetes-sós-cukros vízben marinálom. (1/2
óra is elég erre a célra).
2.
A lencsét sótlan vízben felforralom, és
amikor habos a víz, leszűröm és
fűszeres alaplében (leveskocka is megteszi) puhára főzöm. Leszűröm.
3.
Mandarin vagy
narancs levéből és olívaolajból
salátaöntetet (vinaigrette)
készítek.
4.
A főtt lencsét leszűröm és még langyosan ráönöm a salátaöntetet. Amikor kihűlt, hozzádom a narancsszeleteket, tisztított
pisztáciát, narancsot és a gránátalma magokat.
Megjegyzés : dekoratív saláta, ami frissen és rövid idő alatt elkészíthető akár
télen is! Nyárikonyha kedvenc. Színekben pompázik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése