Ha március, akkor
elmondhatod, hogy vége a télnek, indul a primőr szezon!
Bármilyen kiegyenlített is a zöldségkínálat, a friss zöldeket semmi nem
pótolja. A hónapos retek és az újhagyma mellett a medvehagyma pár éve került be a köztudatba, és azóta népszerűsége
töretlen. Hihetetlen, hogy a természet egy olyan növénnyel rukkol elő,
melynek a tavaszi frissítő, tisztító kúrában is helye van. Az enyhén
fokhagyma ízű levelek ugyanis emésztést elősegítő,
gyulladáscsökkentő hatásuk mellett méregtelenítenek.
Kérdezhetnéd, hogy
mi köze a hagymához a medvének, és nevetni fogsz, mert van! A medvék ugyanis
nagyon szeretik a medvehagymát, különösen annak föld alatti hagymáját. Íze
miatt vadfokhagyma néven is fut, bár növénytanilag a hagymafélékkel van
rokonságban. 15-25 cm hosszú zöld levelei sokszor megtévesztő
hasonlatosságot mutatnak a gyöngyvirágéhoz, de ez utóbbi szagtalan. Leveleit
virágzás előtt gyűjtik.
…folyt. köv. Medvehagymáról, tavaszi
méregtelenítésről, húsvéti előkészületekről
ezen az oldalon olvashatsz.
Medvehagymás sonkás pite
A sós piték
(franciául quiche) világa nagyon hálás. Készítheted készen vett leveles
tésztából, vagy gyorsan összeállíthatsz egy sós vajas tészta alapot. A
töltelékbe mehet zöldség, tojás, túró, krémsajt. Húsvét körül biztos van otthon
sonka is. Friss saláták mellé egy szelet langyos, fűszeres
pite! Mindenki kedvence.
Előkészítési
idő: 20
perc
Mennyiség : 4 adag
Sütési idő
: 30 perc
Hozzávalók :
1 csomag leveles
tészta
3 tojás
1 csésze sonka (5
dkg)
1 csésze reszelt
sajt (5 dkg)
1 csomag krémsajt
/túró ( 25 dkg)
1 csokor medvehagyma (10 dkg)
szerecsendió
só bors
Elkészítés :
1.
Egy
piteformát bélelj ki leveles tésztával. Mivel a tészta téglalap alakú, kicsit
szabászkodj: vágj le két csíkot belőle, és ebből lesz a
pite oldala.
2.
Tekerd
fel a medvehagyamaleveleket és egy éles késsel szeleteld fel. Keverd össze a
túróval.
3.
A
tojásokat lazán verd fel, tedd bele a fűszereket. A sonkát vágd apró kockákra.
4.
A túrós
keveréket lazítsd fel a tojással, és öntsd bele a tésztával kibélelt piteformába.
5.
A
sonkát egyenletesen elosztva szórd rá, majd tedd a tetejére a reszelt sajtot.
6.
190 fokos
(légkeveréses) sütőben 30 perc alatt készre sül. Tálald friss
salátával.
Tipp : Törekedj
arra, hogy minden nap fogyassz nyers ételt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése