A keksztekercs nálunk az évvégi
ünnepek során biztonsági tartalékként, fóliába becsomagolva várt a sorára. Nem
vittük sehova, de arra tökéletes volt 1. ha minden egyéb édesség elfogyott,
akkor abből biztos, hogy volt, 2. előre el lehetett készíteni, mert az idő csak
javított az ízeken. Az eredeti családi receptúrát majd egy retro sorozatban
publikálom, most egy kissé frissítettem rajta. Olaszosra vettem a figurát.
A kakaót a kekszmasszában leginkább
jó minőségű étcsoki váltotta fel, a kókuszos töltelék elmaradt, új elem a
kandírozott narancshéj, mely nálam
ebben az időszakban gyakorlatilag mindenbe belekerül és az amaretti keksz,
melynek a harsány mandula aromáját
csak a roppanóssága múlja felül. Egy valami azonban, ami állandó és ez nem más,
mint a ropogós háztartási keksz. Ne dőlj be senkinek, nem kell drága kekszekbe
invesztálni, mert ez a legjobb! És még egy extra hozam : manapság, ha valami
ilyen jól csomagolható, akár gasztro ajándékként is használható. Próbáld ki!
Amarettis csokiszalámi
Elkészítési idő: 15 perc
Mennyiség: 3 kis rúd (10-12 adag)
Sütési idő : nincs
Hozzávalók:
Kakaós
massza:
· 50 g van. cukor
· 1 adag
presszókávé
· 2 ek.
cukrozatlan kakaópor
· 1 ek mandulalikőr/narancslikőr
· 140 g
olvasztott vaj
· 200 g háztartási
keksz (1 cs. Győri
keksz)
· 140 g étcsokoládé
· 3 ek kandírozott narancshéj
egyéb
hozzávalók:
· amaretti keksz
· porcukor
Elkészítés:
1. Gőz fölött olvaszd meg az
étcsokoládét a vajjal együtt. Vigyázz, ne melegítsd túl.
2. Főzz le egy adag espresso-t és
keverd bele a cukrot és a kakaóport. Keverd össze alaposan és add hozzá a
likőrt. (ha a rumot kedvelitek, akkor azt. Én a mandulalikőrt, vagy
narancslikőrt jobbnak tartom)
3. Egy mixerbe dobd bele a kekszet és
tekerj rajta egy párat. Egy része teljesen elmorzsálódik, de egy része darabos
marad. Pont ez a jó!
4. Egy nagyobb tálba öntsd bele a
kekszdarát, az olvasztott csokoládét és a kakaós masszát. Egyenletesen szórd
tele kandírozott narancshéjjal és
egy spatula segítségével keverd össze.
5. Formázz belőle 3 rudat és
nyomogass bele amaretti kekszeket. Csavard egy kétrétegű házi csomagolópapírba,
melynek belső része sütőpapír, külső része alufólia. Szorosan tekerd fel, és
tekerj rajta a két végén, hogy szalámi formát kapj.
Megjegyzés: gyerekeknek csinálj likőrmentes
változatot. Nincs benne sok cukor,és az alkotórészeket könnyen váltogathatod.
Mehet bele aszalt meggy, vagy épp dió és mandula.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése