A csirke és az ananász
párosítása nem újkeletű, de ne a hawai megoldásra gondolj. Ez egy klassz hús –
gyümölcs combo, amit szeretni fogsz, és nemcsak azért mert nagyon finom, hanem
mert nagyon kevés idő alatt készítheted el.
Télen különösen ajánlott,
mikor már fogytán a zöld, meg a
vitamin. Hidd el, jól fog esni ennek a gyümölcsnek a frissessége, savassága, de
még az édessége is! Ázsiaira veheted az ízesítést: adj hozzá sok friss
gyömbért, fokhagymát. Ha teheted, friss ananászt használj! Az egy plusz kihívás
(ld.lent), mert meg kell előtte tisztítani. Az év bármely napján viszont ott van
a konzerv, mely szerintem tökéletesen
helyettesíti ebben az esetben a frisset.
Vegyél elő egy serpenyőt,
de inkább egy wok-ot, és főzz!
Édes savanyú
Ananászos csirke wokban
Mennyiség : 4
fő
Előkészítési idő: 15
perc
Főzési idő : 10 perc
Hozzávalók:
· 400 g csirkemell
· 1 csésze darabolt ananász
· 1 ek olaj
· 1 nagy fej hagyma (lehetőleg édes/fehér)
· 2 - 4 gerezd fokhagyma
· piros/zöld paprika (csíkokra vágva)
· szójaszósz (nálam világos)
· kevés halszósz
· 1 kisebb darab friss gyömbér
· 1 tk chilipehely (opcionális)
· kínai ötfűszer
tálaláshoz:
friss zöldfűzserek (koriander,
újhagyma zöld része)
Elkészítés:
1.
Vágd
a csirkemellet ízlés szerinti vékony csíkokra
és kevés szójaszószba mártva tedd félre.
2.
Tisztítsd
meg a hagymát, paprikát és a gyömbért majd
vágd csíkokra. Szeleteld fel a fokhagymát. Az ananászt darabold fel. Amennyiben
friss ananászt használsz, akkor
előtte tisztítsd meg.
3. Vegyél elő egy wok-ot, vagy egy
nagyobb serpenyőt és hevítsd fel. Egy kevés olajon pár percig pirítsd meg a
zöldségeket majd rakd félre és ugyanebben az edényben pirítsd és rázogasd a
csirkét.
4. Rakd vissza a zöldségeket és add
hozzá az ananászt. Szükség esetén adj hozzá egy kevés olajat ill. szójaszószt.
Ha halszószt használsz (só helyett), azt csakis a végén tedd.
5. A tetejét szórd meg apróra vágott
zöld fűszernövényekkel. Ehhez a friss koriander passzol, de ha nem szereted,
vágd apróra az újhagyma zöld szárát és használd kedved szerint.
Megjegyzés: Az ázsiai konyhában sem szükséges
a túlzott fűszerhasználat. Akármennyire is hihetetlen: a kevés hozzávalóval
érsz el ütős eredményt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése