még a szalonnát vajban kell megpirítani. őrület! |
Ezzel a recepttel sok embernek tartozom, még saját magamnak is. A gasztrofilmek sorát talán a
Julie and Julia c. film nyitotta már vagy 5 évvel ezelőtt, benne ezzel a nem
kevés idő alatt elkészülő étellel. Bevallom már párszor elkészült a konyhámban,
és minden egyes alkalommal megfogadom, hogy gyakrabban készítem, mert nagyon,
de nagyon finom!
Az előkészítésnek különös jelentősége van, és ezt nem
tudod elbliccelni. Ugyanis minden egyes húsdarabot meg kell forgatni fűszeres
lisztben és vajban körbepirítani. Mondhatod, hogy ez felesleges macera, de
tévedsz. Ettől lesz teljesen más jellege, mint egy pörköltnek, ugyanis a rostok
összezáródnak, és a több órás főzés során sem esznek szét. Olvasgasd nyugodtan
el a hozzávalók listáját és semmit, de semmit ne hagyj ki belőle! Bonts fel egy
üveg vörösbort.
Hozzávalók 4 főre:
· 700 g jó minőségű marhahús nagy kockákra vágva
· kb. 2 ek liszt
· szárított kakukkfű, rozmaring,
oregánó
· 50 g vaj
· 150 g házi húsos szalonna
· 1 közepes vöröshagyma
· 1 közepes sárgarépa
· 2 ek paradicsompüré
· olíva olaj
· só
· bouquet garni (kakukkfű, 2-3
babérlevél, petrezselyemszár)
· bors (frissen őrölve)
· ½ üveg vörösbor
· 200 g barna csiperke (vagy erdei gomba)
· 10-15 db kis salott vagy gyöngyhagyma)
azt hiszed, hogy kész van, pedig csak most kezded főzni! |
Elkészítés:
1. A marhahúst kockánként forgasd meg
a fűszerekkel elkevert lisztben. Egy vastagtalpú lábasban (ideális esetben
olyanban, amit később a sütőbe tudsz tenni) hevítsd fel a vaj-olaj keveréket és
pirítsd át a húskockák minden
oldalát. (türelmetlenebbek ennél a műveletnél.
ill. annak olvasásakor feladják). Kisebb adagokban pirítsd a húst, mert sülnie
kell és nem főnie!
2. A vöröshagymát cikkelyekre, a
sárgarépát hosszúkás daradokra vágd. Add hozzá a húshoz a zöldségeket , (ha van
előkészített bouquet garni*, akkor azt helyezd a tál közepébe), és adj hozzá 1-2
kanál paradicsomszószt. Sózd, borsozd.
3. Öntsd fel vörösborral, illetve szükség esetén kevés zöldségalaplével. Tedd be
a sütőbe és kb 140-150 fokon puhítsd meg. Ez kb két óra.
4. A húsos szalonnát vágd közepes
darabokra, a gombát és a salottát
negyedeld fel (a kis gyöngyhagymát egészben hagyhatod) , majd vajon pirítsd meg.
5. Ha a hús megpuhult, tedd hozzá a húsos
szalonnát, a gombát és a hagymát és
fedő alatt süsd további 40 percig.
6. Fogyasztás előtt 20-30 percig
pihentesd.
Megjegyzés: Bárkit leveszel a lábáról ezzel
az étellel. Csak felnőtteknek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése