A világon nincs annyi finom süti, mint Karácsonykor.
Kirukkolhatsz a család által kedvelt tortával is, de az előre elkészíthető
aprósütik, mézesek megalapozzák az
ünnepek előtti hangulatot. Ez ráadásul egy családi-baráti, sőt akár gyerekekkel
is végezhető feladat. A zserbó, a
flódni, a gyümölcskenyér vagy a most divatos házilag készült szaloncukor napokkal hamarabb
megsüthető.
Ne feldkezz meg a sütést nem igénylő desszertekről sem. A
tiramisu helyett csinálj egy jó málnástrifle-t, vagy rakj össze babapiskótából egy gesztenyés charlotte-ot.
Én most mégis arra akarlak rávenni, hogy készíts legalább
egyféle aprósütit. A macerát kárpótolja az illat és a munkával együttjáró
bénázás és kacagás. Rakj fel egy jó zenét és ezt süsd ki!
Fahéjas csillag és nürnbergi mézes – karácsonyi
aprósütik
Fahéjas csillag (Zimtsterne) – eredeti osztrák recept
Hozzávalók :
250 g liszt
125 g vaj
100 g barnacukor
2 tk fahéj
1 tojás
100 g darált mandula
citromhéj
Elkészítés:
1.
A lisztben morzsold szét a vajat, majd add hozzá
a cukrot és a mandulát.
2.
Reszelj bele citromhéjat vagy narancshéjat és
adj hozzá 2-3 ek fahéjat. Jól keverd össze.
3.
A közepébe öntsd bele a felvert tojást és 1 ek
hideg vizet, és belülról kifele haladva állítsd össze az omlós tésztát.
4.
Csomagold bele egy sütőpapírba és tedd hideg helyre.
5.
Lisztezett deszkán nyújtsd 2-3 mm vékonyra és
csillagforma segítségével gyátsd le a csillagokat
6.
160 fokon (légkeverés) kb 12-14 perc alatt
kisül. Még melegen megszórhatod kevés porcukorral és így a cukors mázat megspórolod.
Nürnbergi mézeskalács ( recept : Édesem mézese alapján)
Hozzávalók :
150 g méz
100 g barnacukor
85 g vaj
2 tk fűszer (koriander, fahéj, szerecsendió)
1 ek kakaópor
285 g liszt
100 g darált mandula
100 g darált mandula
1 tojás
1 ek kandírozott narancshéj
1 ek aranymazsola
1 ek tej
½ mokkáskanál szódabikarbóna
Elkészítés :
1.
A mézeseknél megszokott módon a mézet, a
barnacukrot a vajat a fűszerekkel együtt addig melegítsd, amíg a vaj el nem
olvad.
2.
Egy nagyobb tálba szórd bele a lisztet, a
kakaóport és a nagyon apróra vágott kandírozott gyümölcsöket.
3.
Öntsd hozzá a mézes krémet, egy felvert tojást,
és a tejjel elkevert szódabikarbónát és
gyorsan gyúrd össze. Félig lágy tésztát kapsz, ami a hidegen kissé megdermed. ½
órára, de akár fél napra is elteheted pihenni.
4.
Egy lisztezett deszkán nyújtsd ki kb 7-8 mm
vastagra, és formázz tetszőleges alakú kíszúróval mézeseket.
5.
160 fokos (légkeverés) sütőben 10-12 perc alatt
megsül.
Megjegyzés : Mindkét tészta
nagyon gyorsan összeállítható. A formázás és a sütés ? Na ehhez kell a
társaság, és úgy nem veszed észre az idő múlását!
Ha kisül, dobozba vele!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése