hétfő

Kétszer sült burgonya szarvasgombaolajjal - Charlie Trotter project




Charlie Trotter project - január


Hát ez most nagyon egyszerű lesz. Egy igazi meglepetés. Legalábbis számomra. Mikor sütöttem utoljára héjában burgonyát sütőben? Mióta itt lakunk, biztos nem. Akkor annak már legalább 5 éve. De előtte sem emlékszem. Legtöbbször héjában főzöm, mert imádom langyosan különböző salátákban, burgonyapürének is  ugyanezt a főzési technikát alkalmazom. Kockára vágva, simán vízben – no azt nagyon ritkán. Még a végén szegény ember vízzel főz! Olajban? Soha.
A képre tekintve , ill. olvasva a receptet, egy jókora burgonyára van szükségünk.

Yukon gold potato. Hát ezt azt hiszem még a legtrendibb gasztroshoppokban sem kapok, de nem is keresek, mert nem ez a cél. Ezt Charlie is megmondta.: nem kötelező mindent betartani. Fotó alapján irtó nagynak gondoltam a krumplit, és sikerült is a sarkiban vennem 2, egyenként kb. ½ kg-s darabot. Olvasva a nyavajás angolszász mértékegységet, persze rájöttem, hogy nem kell ekkora, de a végén kiderült, hogy így lett perfekt.

Kétszer sült burgonya (eredetileg fehér szarvasgombával) – 40.o.

Hozzávalók 4-6 főre:

2 db nagy burgonya
2 ek friss tejföl
3 el friss petrezselyem, snidling, bébispenót
2 ek szarvasgombaolaj
1 ek extraszűz olivaolaj
3 ek frissen reszelt parmezán
só , bors
vékony szeletekre vágott gomba


Az előkészítés során az alábbi sorrendet követtem:
1.      A burgonyákat megmosom, megszárítom, és 180ºC-ra előmelegített sütőben puhára sütöm. Ez nekem több, mint 1 óra volt.
2.      A langyosra hűlt burgonyának levágom a tetejét, és kikanalazom a puha belsejét egy tálba. Hozzáadom az összes hozzávalót, összekeverem, és visszatöltöm a burgonyába.
3.      175-180 ºC –on kb 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
4.      Egy tányér közepére egy burgonyát helyezek, és megszóróm a szeletelt, kissé megsütött gombával. Köré szórok még snidlinget, kis olivaoljat.
Nagyon egyszerű, fenséges étel. Köretnek is nagyon mutatós, előre elkészíthető. A méret a lényeg! Mivel ez a gigantikus krumpli sokáig sült, így isteni, krémes lett a belseje. Szerintem finomabb, mint kisebb krumpliból.
Megjegyzés: szarvasgombaolaj elhagyható, helyettesítsük olivaolajjal. (én mondjuk pont ezt kaptam karácsonyra, no de ennek esélye másnál konvergál a nullához.) Szarvasgomba helyett szerintem vargányával is finom lehet. Olajat pedig készíthetünk magunk szárított vargányából.

2 megjegyzés:

Szamóca írta...

Nagyon jól néz ki ez a gombás óriáskrumpli! :-)
Én mindig héjában és sütőben (olaj nélkül) sütöm a krumplit egyébként. Sőt, ilyen töltött krumplikat is sokat szoktam készíteni: a visszatöltött krumplipürébe mindig más-más zöldséget keverek, de így gombával még nem próbáltam. Nagyon jó ötletet adtál!

Nyárikonyha írta...

Örülök. Én is fogom ezt az ötletet használni. Tök jó ötlet, pl . brokkoli és sajt?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails