Charlie Trotter project
Kihívásokról már beszéltem, a filmet nyilván mindenki látta. Én is meglepődtem azon, hogy hazánkban egy ilyen szakácskönyveket lefordítanak és kiadnak. Bevallom ez a könyv nekem már kb.10 éve megvan. Gyönyörű fotók, kivitel, és mivel nálunk otthon az esztétika nem elhanyagolható, érdekes módon nem általam, de előkerült a könyv. Sőt mi több, az újévi lencsézés során többen lapozgatták. Így valamelyik nap az én kezeim közé került, és a következő gondolat született meg bennem. El kezdem őket sorra elkészíteni. Hiszen ezért van ez a könyv, nem? No nem mindegyiket, nem vagyok J. Powel. Havonta 2 a cél-természetesen fotó, poszt.
A téma telibe talált, ugyanis ez a mottó akár az enyém is lehetne : „A konyhám nem vegetáriánus, de igen fontos szerepet kapnak benne a friss, szezonális
zöldségek, melyeket adott esetben csak kísér, aláfest a hús” – írja Eckart Witzigmann,
de olvasgatva akár C.Trotter-é is. Nagyon tetszik, ahogy a zöldségeket kezeli, tiszteli őket, tulajdonképp legdrágább hús módjára. Egy alapvető dologgal nem tudok majd megküzdeni, hiszen ez a könyv az USA-beli zöldségtermelők fantasztikus választékára épül, mely nálunk még 15 év elteltével (1996-ban adták ki) sincs.
A könyv felépítése megkönnyíti a dolgomat, ugyanis a 12 fejezetre van osztva, a 12 hónapnak megfelelő zöldségekkel. Én indításnak, ún. 0.receptnek egy nagyon egyszerű receptet választottam a decemberi fejezetből. Az enyém eredeti nyelven, azaz angolul van. Nagyon kíváncsi leszek a fordításra, nekem egy pár zöldségnév teljesen ismeretlen.
Egészben sütött karfiol brokkoli pürével
Hozzávalók 4 főre:
1 közepes fej karfiol
tengeri só, bors
olaj
1 fej brokkoli
1 ek vaj
1ek olivaolaj
Az előkészítés során az alábbi sorrendet követtem:
1. Sütőt 175ºC-ra melegítem, és egy tepsibe 1-2 cm magasságban vizet töltök. A karfiolt megtisztítom leveleitől és torzsájától, bekenem olajjal, és a tepsi fölé, egy rácsra rakom. 1,5 (!) óráig sütöm.
2. 1 óra elteltével egy gyümölcscentrigugában a nyers brokkoli nagy részét átnyomom, a levet félreteszem egy kis lábosban. 2-3 dl brokkoli levet kapok. Megtartok pár virágot, melyet sós vízben blansírozok, leszűröm, és pépesé turmixolom egy kanál víz segítségével. Sóval, borssal ízesítem.
3. A brokkoli levét épp felforralom, egy pici vajjal, olivalolajjal elkeverem. Sóval, borssal ízesítem.
4. Tálalás : egy mély tányérban egy pár szelet karfiolt elhelyezek, köré öntöm a brokkolilevet, és két kanál segítségével a püréből egy halmot képzek a tetejére.
Megjegyzés: Nekem nagyon ízlett. Örülnék, ha más is kipróbálná. A karfiol egészben való sütése vízgőzön bámulatos, páratlan ízt eredményezett. A brokkoli leve szintén elnyerte tetszésem, már ki is találtam mely zöldségből fogom újra elkészíteni.
3 megjegyzés:
oo, ez nagyon erdekes, tetszik
ez nagyszeru! ki is probalom.
érdekes, és egyre érdekesebb lesz.próbálgassátok! vegák előnyben!
Megjegyzés küldése