hétfő

Sós karamell öntet


Minden évben van olyan étel, amit soha nem gondoltam volna, hogy valaha is elkészül a konyhámban. Sós karamell! Ez kb. oyan, mintha azt mondanám: macaron. Biztos nagyon trendi, és most ezt fogyasztja apraja-nagyja, de engem nem vesztek rá. A sós karamell kissé más kategória, mert róla 100% biztos voltam, hogy bejön. A karamellát gyerekként imádtam, mondhatni addikt voltam, különösen a tehenes papírba csomagolt vajkaramellát illetően. Aztán változtak az idők, és felhígult az édességkínálat. Számomra annyi minden van a boltokban, hogy mindig zavarba jövök, és a végén nem veszek semmit.
Visszatérve a sós karamell témához. Szóval én nem csodálkozom, hogy sokan közületek szintén nem készített még, mert szerintem a karamellkészítés már önmagában ijesztő, pedig ez egy tévhit, amit én ezennel eloszlatok. Nyugodtam állj neki, de kövesd szigorúan a leírást, és nem árt, ha video segítségét is kéred.Sós karamell öntet


Ez – mint sokan mások – az alapanyagoktól lesz finom. Használj házi vajat (kimérve kapsz már majdnem minden tejtermékárusnál) és friss tejszínt (pl.Cserpes) és tengeri sót, vagy sópelyhet. A karamellkészítéshez fehér kristálycukrot használj, bár tudom, hogy a mai modern világban már sokan nem tartanak ilyet otthon. Rossz hírem van, mert nekik le kell mondaniuk a karamell evésről.


Előkészítési idő:      5 perc
Főzési idő :                kb. 1/4 óra + keverés
Mennyiség:              2 db kis üveg


Hozzávalók:

  • 200 g kristálycukor
  • 100 ml friss tejszín
  • 100 g vaj (jéghideg vaj kis kockákra vágva)
  • sópehely (pl. Maldon)

csatos üveg
víz
ecset
kisebb habverő
(jó idegrendszer)

1.    Egy vastagtalpú kisebb (magas falú) edénybe öntöm a cukrot. Hozzáadok 1-2 ek vizet, és nagy lángom melegíteni kezdem.
2.   Amikor füstölni kezd (!), leveszem a tűzről és nagyon óvatosan apránként öntöm, de hevesen keverem hozzá a tejszínt. (ekkor fröcsög, tehát az idegrendszer ilyenkor nem kell, hogy feladja a szolgálatot. pár perc az egész és konszolidálódik minden)
3.   A kockákra vágott hideg vajat egyenként dobálom bele és közben még mindig rendületlenül keverem. Ekkor már klassz krémes állaga kezd lenni. Hozzáadok egy tk. sópelyhet. Addig keverem, amíg langyosra hűl.
4.   Csatos üvegbe öntöm. Amikor teljesen kihűl, lezárom.

Megjegyzés: Hűtőben eltartható 2-3 hétig. (nem fog addig tartani) Nagyon sok mindenhez jó lesz – ezt majd később árulom el. Azok, akik a szilvalekvárt is kanállal eszik, ehhez szerezzenek be egy nagyobb kanalat.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails