csütörtök

Kapros töltött paprika


Ha a töltött paprikát a nyár végére meguntad, készítsd el másképp. Nálam csinálhattad már sütőben, tölthetted már kuszkusszal. Ez esetben nem paradicsommal, hanem zöldfűszeres könnyű mártással készítettem. Próbáld ki! Ha a paradicsomok már nem olyan mézédesek, mint  augusztusban, akkor ez egy kézenfekvő megoldás, ahelyett, hogy konzerv paradicsompürét használnál. Más ízvilág. Nekem nagyon tetszik. Like.


Ez itt mind töltött paprika/zöldség:





Töltött paprika kapormártással


Előkészítési idő :     15-20 perc
Mennyiség :              3 - 4  adag
Főzés :                       30-35 perc


6-7 darab kis/közepes méretű paprika (kb. 7-800 g)


A töltelék :

400 g finomra darált hús (borjú, csirke, pulyka)
egy kis csésze zabpehely
1 ek búzadara
1 kis tojás
½ hagyma
fokhagymapor
1 tk olaj
friss kapor (sok kell hozzá)
só, bors
500 ml csirke/zöldségalaplé
tejföl/tejszín


Előkészítés

  • A paprika végeit levágom, kiszedem a magjait. A kaprot alaposan megmosom, a zöld leveleit meghagyom a mártáshoz, a többi részét belehelyezem a lábos aljára.

Töltelék:

  • A hagymát apróra vágom, pici olajon megfonnyasztom, sózom, borsozom. Langyosra hűtöm.
  • A darált húshoz hozzáadom a felvert tojást, az előkészített hagymát, a zabpelyhet és egy kevés búzadara hozzáadásával jól összekeverem. Lágy töltelék lesz, mely nem árt, ha pihen egy keveset.
  • A paprikákat megtöltöm és szépen egymásra halmozom egy közepes méretű lábosban. Ha marad a töltelékből, gombócot formázok. Felöntöm az alapével és lassú tűzön 30- 35 perc alatt fedő alatt készre főzöm. Kb. 30 percig állni hagyom.
kapormártás nélkül

Mártás :
  • Egy serpenyőben 1 ek lisztet 1 ek vajon átpirítok és lassan felengedem a töltött paprika levének egy részével. Kellemes állagú szószt kapok, melybe a végén hozzáadom az apróra vágott kaprot, és ízlés szerint tejfölt vagy tejszínt adok hozzá (a tejtermékek elhagyhatók). Amennyiben a szószt visszaöntöm a töltött paprikára, újra felforralom.

Megjegyzés: ne félj a kaportól, nagyon jó kis fűszernövény! Ez a szósz isteni, talán az is megkedveli, aki eddig valamilyen gyerekkori trauma folytán megutálta.

Amit tanultam: a zabpehelytől a töltelék finom, könnyű, igazi gombóc!

1 megjegyzés:

Cimbilimbi írta...

Tegnap megfőztem, isteni! Nagyon köszönöm a receptet :) Adrienne

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails