péntek

kuszkusz vagy bulgur?


Ez az étel nálam nagyon sokszor kerül asztalra. 2 főre, 4 főre, 20 főre, egykutya. Könnyű elkészíteni, kellemes friss de fűszeres, könnyű, de jól laksz tőle. Olyan Nyárikonyhás. Nyarat varázsol az asztalra télen is.
Akármilyen egyszerű, már sok nem túl ízletes formában is ettem másoknál. Leggyakoribb hiba, hogy túl száraz, megfulladsz tőle. Ez adódhat abból, hogy nem öntenek rá elég alaplevet - ráadásul sokan vizet - így íz nélkül is marad, másik alapvető hiba, hogy nem raknak hozzá  elég zöldséget, amitől pont jó lesz, se nem száraz, se nem túl szottyos.
A receptet pont ezért úgy írtam, hogy a külöféle alapvető alkotórészek elkülönüljenek. Ezeken belül azonban úgy variálunk, ahogy ízlésünk diktálja. Külön köszönet a fűszerekét a Fűszerkuckónak, akiktől a harissát és a római köményt kaptam.


Zöldséges kuszkusz/bulgur


Elkészítési idő:    25 perc
Mennyiség:          4 fő
Főzés/sütés:        10 perc

Hozzávalók:
250 g bulgur (finomszemű) vagy kuszkusz
0.3 l alaplé

ZÖLDSÉGEK

1 db cukkini
1 pirospaprika
1/2 db sárga paprika/répa
1/2 db zöldalma
1 sallotthagyma
1 ek olaj

szárított FŰSZEREK :

1 tk őrölt római kömény
1 tk harissa
1 tk curry

ASZALT gyümölcs, zöldség:

aranymazsola/datolya
aszalt paradicsom

öntet:
1/2 dl olíva olaj
1/2 citrom leve

tetejére:

friss ZÖLD FŰSZERNÖVÉNYEK (snidling, menta, petrezselyem, 2 szál újhagyma zöldjével)
só, bors
½ citrom reszelt héja


Elkészítés:

1.    Felmelegítem az alaplevet. Közben a zöldségeket megtisztítom, kellő méretűre vágom.

2.    Egy nagyobb serpenyőben felhevítem az olajat, és a zöldségeket adagonként elősütöm, fűszerezem. Ha nagyobb mennyiséget készítek, és nem fér egyszerre bele, nem erőltetem, mert inkább főni fog, és ezt nem akarom. Az eredmény nem szétfőtt, hanem épp, hogy puha, harapható zöldség legyen. 

3.    A forró alaplevet a kuszkuszra/bulgurra öntöm, majd lefedve 10 percig állni hagyom.

4.    A bulgur morzsalékos lesz, ha elkészült. Összekeverem a zöldségekkel.

5.    Az olivaolajat a citrommal összekeverem, és ráöntöm a zöldséges bulgurra.

6.    Jól összekeverem, megszórom a friss  apróra vágott zöldfűszerekkel. ½ - 1 órára állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek.

Megjegyzés :
kuszkusz: nedves liszttel sodort kemény búzadara. Kuszkuszról bővebben a bűvösszakin.
bulgur: szárított zöldbúza különböző méretűre törve (búzatöret)

1 megjegyzés:

Kriszta írta...

Isteni!Imádom!Hasonlókat én is készítek!:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails