vasárnap

Francia hagymaleves

Francia hagymaleves

FRANCIA HAGYMALEVES
3-4 adag

HOZZÁVALÓK


½ kg hagyma (nálam ún. saslik)
1 ek vaj, 1 ek olíva olaj
kakukkfű, szerecsendió, babér
1 dl fehér bor
zöldséglé/víz
só, bors


szervírozáshoz:
szikkadt kovászoskenyér/baguette
sajt

Ha nincs kedvem alapanyagot beszerezni, abból kell főzni, ami otthon van. Ezzel semmi újat nem mondtam.  Ez a recept egyértelműen  így állt össze:  sok hagyma, vaj, fűszerek, szikkadt kenyér, maradék sajt. Na jó, van persze egy titok: nem árt ha minden hozzávaló jó minőségű és persze hogy egy kevés fehér bor! Van olyan francia recept, amiben nincs alkohol?  Nekem maradék roqfort és parmezán sajtom volt és egy fél üveg fehér bor, ami a hétvégi vendégséből hátramaradt.

 

ELKÉSZÍTÉS


hagymaleves
A hagymákat megtisztítom, nagyon vékony karikákra szeletelem. (szükség esetén úszószemüveg..)
Egy vastagtalpú lábosba a vaj-olaj keveréken elkezdem pirítani. Ilyenkor még sót nem adok hozzá, csak a fűzsereket. 20-25 percig pirítom, karamellizálom. 
Felöntöm alaplével (zöldséglé/marhahúsleves) és kb. 25-30 percig főzöm. A folyadék legyen kb. kétszer annyi mint a hagyma, de ne legyen híg. Ez egy tartalmas leves.

szervírozás
A franciák a leves tetejére teszik a kenyérszeleteket, sajtot és sütőben megsütik, ez az ún. gratinírozás. Én ezzel nem bajlódom : a kenyeret kontakt grillsütőben melegítem - a lényeg, hogy ne száradjon ki – és mindenféle vegyes maradéksajtot lereszelek (inkább érett sajtokat) . Mindenki fogyassza ízlésének megfelelően.

Megjegyzés : Az elején NE kapkodj! A hagyma pirítása 25 perc. Pont. Ez hozza az ízeket.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails