csütörtök

Provence-i fügetorta


Provance-i fügetorta 

Lassan olyan ez, mint egy füge szappanopera, amit abba is fogok hagyni, nehogy unalmas legyen! Ezt mindenképp ki kell próbálni : süti nemfüge, mindegy. Szilvából, barackból ugyanolyan finom. A gyümölcs a szokásos szirupos változat.

Szirup :

8 dkg cukor
1 dl víz
1 citrom héja,
1/2 citrom leve
pár szem levendulavirág

A tészta az általam eddig valaha készített legjobb vajastésztaalap változatok közé jegyződött. Örökre. Íme.


vajas tészta:

17,5 dkg liszt
10 dkg vaj
1 t.sárga
4 dkg cukor
1 ek jéghideg víz


Elkészítés:

  1. A hideg vajat felkockázom, elmorzsolom a lisztben, és 1 ek hideg víz és 1 t.sárgája segítségével gyorsan egy könnyű vajas tészta alapot összeállítok. Fenti mennyiség egy 28 cm-es kerek forma kibéleléséhez tökéletes, amit behelyezek a mélyhűtőbe kb 5 percre. Villával átszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon.
  2. Előmelegített 180 ºC –os sütőben elősütöm.
  3. Az előzőleg szirupban átforgatott gyümölcsökkel körkörösen telerakom, és visszateszem a sütőbe kb 35 percre.
Megjegyzés: Ez egy déli, mediterrán édesség, melyet kávéhoz, teához, de vacsora utáni desszertként is szívesen fogyaszthatunk. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails