Megérett a füge. Mindenhol. Az interneten kerestem segítséget, de mielőtt ebbe belemennék, gyorsan összecsaptam a szokásos sütit, csak most a sima liszt nélkül, pusztán búzadara (fine semolina) és rétesliszt 1:1 arányú keverékével. Nagyon finom , délies édesség keveredett belőle.
Szirup :
15 dkg cukor
2,5 dl víz
1 citrom héja,
1/2 citrom leve
A C&V-nél olvasott módon elkészítettem a sült gyümölcsöt barack helyett fügéből, félretettem.
A tészta az alábbiak szerint készült.
25 dkg liszt (rétesliszt és búzadara keveréke)
1 sütőpor
4 t.sárga
8 dkg cukor
4t.fehérje kemény habbá verve
5 dkg vaj olvaszta kb. 1 dl. tejben
6-8 db friss füge
Szokásos módon a fehérjét habbá verem, majd a tojássárgákat a cukorral az olvaszott vajas tejjel és liszttel jó habosra verem, majd elegyítem óvatosan a habbal, és beöntöm egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és ráültettem a sült fügéket. 35 percig sütöttem előmelegített 180 ºC –os sütőben.
A maradék szirupot (ha nem marad, csináljunk!) ráöntöttem a tetejére. Az a tapasztalat, hogy minél több búzadara, annál inkább szükségeltetik a szirup, melytől olyan délies,keleties édesség ez, melyet szívesen eszünk meg egy szieszta utáni kávéhoz. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése