A vietnami konyha méltán népszerű, bár ha már ázsiai, akkor nekem mindenképp a thai konyha viszi a pálmát. Mikor évekkel ezelőtt az “Essential Asian”, a “Nélkülözhetetlen” sorozat ázsai része a kezembe került, egy vietnami csirkét csináltam először. Soha nem felejtem el, mert a fűszerek összeaprítása vette igénybe a legtöbb időt. Illetve azok mennyisége bőven meghaladta a csirkéét. Ma már ritkán vezsem elő, mert ázsiai leginkább improvizálok, de ez a saláta megmaradt az emlékezetemben
Elkészítési idő: kb. 25 perc
Mennyiség: 4 adag
Vietnami saláta sült csirkével vagy tofuval
H o z z á v a l ó k 4 adaghoz:
· 500 g sült csirke
· 75 g reszelt ( de inkább vékonyra szeletelt) káposzta
· 125 g zellerszár (halványító zeller)
· 2 közepes répa (hosszú szálasra gyalult)
· 100 ml (1,5 fej) fehér édes hagyma (vagy sonkahagyma)
· 1 csésze friss koriander
· 2 ek friss menta
Ázsiai ö n t e t:
· 50 ml cukor
· 2 ek víz
· 1 ek halszósz
· 1 – 2 gerezd fokhagyma (préselt)
· 2 ek rizsecet
· 1 kis chilipaprika (magozott, finomra vágott)
Tetejére:
· olaj
· fokhagyma
· 50 g sózatlan mogyoró
· barnacukor
Elkészítés:
1. A csirkét serpenyőben körbepirítom, majd sütőben 10-15 percig 150 fokon melegítem. Pihentetem, és ha kihűlt szeletekre vágom. (maradék sült húsból is készíthető)
2. Először az öntetet készítem el, hogy összeérjenek az ízek.
3. Ezután a zöldségeket szeletelem, vágom ízlés szerint. Én a répát és a hagymát szeretem hosszúkás alakúra vágni. A káposztát nem reszelem, mert összezúzza a reszelő, ezt is inkább késsel szeletelem.
4. A sózatlan mogyorót darabosra vágom, és kis olajon megpirítom a cukorral és fokhagymával.
5. Egy tálba helyezem a zöldségeket, a friss zöldfűszereket, ráöntöm az elkészített öntetet, majd a tetejére teszem a felszeletelt csirkét. (a nem húsevők készítsék tofuval, vagy tojástekerccsel)
6. Rászórom a pikáns pirított mogyorót. Zöldcitromot (lime) és a maradék chilis öntetet mellé készítem.
Megjegyzés: Ez is egy kedvenc salátám, ami télen is nyáriasan friss és pikáns. Ki a koriandert nem szíveli, tegyen bele petrezselymet, bár fontos összetevő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése