Szezon ide szezon oda, a gyümölcsök a kontinentális éghajlat alatt bizony nem mindig frissek, zamatosak, érettek. Ősszel persze tudom, van gesztenye, dió, aszalt szilva és sok sok más, pl. alma, körte, de igazán szaftos, érett gyümölcs, mint pl. egy kajszibarack, az nincs. A kissé kemény, kevésbé érett gyümölcsöket fel lehet dobni egy kis vajjal és barnacukorral egy kis hő segítségével: azaz vajon való karamellizálással. Ősszel, télen gyakran alkalmazom ezt, bármelyik gyümölcs (de akár zöldség is!) ízletesebb, karakteresebb lesz.
Mandulás süti karamellizált szilvával
Előkészítési idő: 15 perc
Mennyiség: 8 adag
Sütés: 25 - 30 perc
Hozzávalók:
100 g liszt (fele rétes)
55 g héjas darált mandula
1 tk sütőpor
3 tojás
80 g barnacukor
1 citrom reszelt héja
100 ml sűrű görög joghurt (krémsajt)
1 vaniliás cukor
100 ml olaj
gyümölcs:
karamellizált friss félbe vágott szilva
karamellhez barnacukor (nádcukor) és egy kis citromlé
A K a r a m e l l i z á l t szilva:
Egy vastagtalpú serpenyőben 1 ek. nádcukrot karamellizálok.
Amikor a cukor elolvadt, belehelyezem a félbevágott, magozott szilvákat, a vágott felükkel lefelé.
Egy kis citromlével meglocsolom, és pár percig sütöm, majd lehúzom a melegről.
A kevert tészta ekészítése:
1. A száraz alkotórészeket egy tálba öntöm, és összekeverem (kétféle liszt, mandula, sütőpor)
2. A tojásokat kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a többi alkotórészt. A végén belereszelem a citromhéjat.
3. A száraz hozzávalókhoz hozzáadom a tojásos krémet, és határozott mozdulatokkal összekeverem. Sütőpapírral kibélelt formába (24-28 cm átmérőjű ) öntöm.
4. A tészta tetejét telerakom a már nem forró szilvákkal.
5. 180°C-os sütőben 25 percig sütöm.
Megjegyzés: Ez egy gyorsan elkészülő egyszerű süti. Fagyasztott gyümölcsökből is készíthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése