szombat

Klasszikus almáspite


A fejlődésnek sokféle formája van. Én abba a típusba tartozom, aki minél többször csinál valamit, annál egyszerűbbre veszi a figurát. Nem rajongok a sallangokért. Szeretem az alapanyagokat, és nem szeretem a feleslegesen elfecsérelt időt. Az egyszerű dolgokban találom meg a nagyszerűséget. Ez egy valóban egyszerű almáspite, de higyjetek nekem, nem sok jobb van nála.

A tésztája az abszolút klasszikus 1:2:3 pitetészta, azaz 1 rész cukor, 2 rész vaj/margarin és 3 rész liszt. A margarint nem akarom revidiálni, de tapasztalataim szerint a linzertésztában nem hoz rossz eredményt. Egy kevés étkezési keményítő ropogóssá teszi.





Klasszikus rácsos almáspite



Előkészítési idő:      20 – 25 perc
Sütési idő :               60 perc + hűtés
Mennyiség:              8 -10 adag


Hozzávalók 24 cm-s piteformához:

  • 70 g porcukor
  • 140 g vaj
  • 210 g liszt
  • 30 g étk.keményítő
  • vanília
  • 1 egész tojás (1/4 részét meghagyom a tetejére)



Töltelék :

  •  1 kg alma
  • ½ citrom leve
  • kevés citromhéj
  • 1 ek. mazsola
  • 1 ek. kandírozott narancshéj
  • fahéj
  • szerecsendió (kihagyhatod)
  • 1 cs. van. cukor


Elkészítés:


1.    A vajas pitetésztát a szokásos módon készítem: a jéghideg vajat kiskockákra vágom és hozzáadom az átszitált liszt-cukor-keményítő keverékéhez és az ujjaim között szétmorzsolom. A  közepébe öntöm a felvert tojást + 1 ek hideg vizet és nagyon gyorsan összegyúrom. Hideg helyre teszem. (előző nap elkészíthető)

2.   Az almákat megtisztítom, felezem,  a magházat eltávolítom és negyedekre vágom és leöntöm a citrom levével. Egy kevés vajon a fűszerekkel és a mazsolával együtt megpárolom. A végén hozzáadom a narancshéjat és lehűtöm.


Összeállítás :

3.   A tésztát 3/4 : 1/4 arányban elosztom. A kisebbik része lesz a “rács” alapanyaga.

4.   A sütőt bekapcsolom. Egy levehető aljú piteformát kibélelem a tésztával, megtöltöm a hideg almatöltelékkel és a maradék tésztából elkészítem a rácsokat.

5.    A maradék felvert tojásal megkenem és  170 fokos légkeveréses sütőben megsütöm. 20 perc után a  hőmérsékletet visszaveszem 150 fokra. Összesen kb. 60 perc alatt készül el.

6.   Ha teljesen kihűlt, szeletelem.



Megjegyzés : aki margarint használ, azt nem kövezzük meg. Kandírozott narancshéj az én mániám, ha nincs otthon, nyugodtan reszeld bele a citrom héját. Az almához csak akkor adj cukrot, ha nagyon savanyú.


2 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Hajrá almapárolás! Sokkal jobb mint a régi, lereszelős módszer!

Tina Novak írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails