szombat

Francia bableves - Joanne Harris


Szeretem Joanne Harrist, bár tulajdonképpen egyetlen egy szakácskönyvem van Tőle : A francia piac, de az szinte minden héten átlapozásra kerül. Bármit csinálok belőle, finom, és az ízlésemet tükrözi.

Nem szeretem a babot. A babot, mármint a szárazbabot egy óvodáskori élmény hatására sok-sok éven át utáltam, és még most is, ha egy vastaghéjú barna szárazbabra gondolok, kiráz a hideg. Az élményt nem ecsetelem, de mindenképp meg kell említenem a nem túl humánus óvónénit, aki belém erőltette egy szombat délben! a bablevest, hiába magyaráztam, hogy én otthon szeretnék házi kosztot fogyasztani.

Hogy miért csinálok mégis babot? Mert a fehér canellini babot időközben megszerettem, és mert a minap Joanne Harris-szel találkoztam egy shopping centerben! Hát ilyen cool ez a mai világ. Az újonnan nyílt budai sc Libri könyvesboltjában irtó hosszú sor kígyózott, amit először nem tudtam mire vélni, de amikor mindenki kezében ugyanazt a napsárga borítójú könyvet láttam- ami egyébként nekem nincs meg, de természetesen felismerem- akkor éles logikámmal egyből kitaláltam, hogy csakis JH az, aki most itten dedikál, és tényleg! Hogy hogyan kerültem a sc-be, az egy másik történet, de annak is komoly köze van a gasztronómiához, a fogorvosomhoz és a Márton napi libatepertőhöz. Ezt később majd megposztolom.


Paradicsomos bableves ( Francia piac 22.o.)


Hozzávalók 6 főre:

  • 30dkg előző nap beáztatott fehér canellini bab
  • 20 dkg füstölt hús/angolszalonna/kolozsvári szalonna
  • 2 ek. olíva olaj/libazsír
  • csirkealaplé (v. 2 db húsleves/bouillon kocka)
  • 1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
  • 3 db fokhagymagerezd (finomra vágva)
  • 7 dl hámozott paradicsom (nekem volt itthon házi)
  • 3-4 babérlevél
  • szárított kakukkfű, majoranna
  • só, bors
Az előkészítés során az alábbi sorrendet követtem:
1. a babot előző este beáztattam hideg vízben
2. egy vastagtalpú leveses lábosban felforrósítottam olíva olajat(ez van a receptben, de később jutott eszembe, hogy lehetett volna az itthoni kitűnő libazsírt használnom), és megpirítottam a 2 cm-es kockákra vágott kolozsvári szalonnát, majd ráborítottam a hagymát, zúzott fokhagymát, babérlevelet, szárított mediterrán fűszereket, sót borsot, és kicsit fedő nélkül pirítottam tovább.
3. Felöntöttem 7 dl hámozott paradicsommal, majd alaplével, és miután felforrt, fedő alatt nagyon kis lángon 2 óráig főztem. Alaplével kicsit pótoltam az elpárolgott levet.
Megjegyzés : A legjobb bableves, amit valaha ettem. Friss baguette-tel kóstoltuk és 2009-es Marci névre hallgató szekszárdi bort ittuk hozzá a Dúzsi pincészetből. recept : ( Francia piac 22.o.)

Levesek ebben a blogban itt.

1 megjegyzés:

laszlo írta...

Én a főtt hagymával vagyok így! sZEGÉNY BOLDOGULT Apám kényszerrel megetette velem a főtt hagymát,sokkot kaptam! Főve nem eszem a hagymát(pedig bajai vok,de a halészlét szűrni kell nekem)viszont nyersen,vagy ! A babot imádom,nézz meg pár piedone filmet;hátha rákapsz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails