***
Libamájterrine rózsaborssal, narancshéjjal fűszerezve
citrusos bébispenót
citrusos bébispenót
***
Nem szeretek előre inni a medve bőrére, de hát az előételem már elkészült, s bár nem kóstoltam, megkockáztatom a publikálást.
A libamáj szezon a Márton nappal kezdődik, és ebben az évben nem mondhatjuk, hogy nem volt felhozatal. Nagyon jó minőségű áru , nagyon jó áron – ez jellemezte az őszi libamájfrontot. Én bespájzoltam egy párat, így a fagyasztóból kellett elővennem(nem bírom a karácsony előtti egymásra taposósdit). Egyébként jóformán semmit nem fagyasztok, abszolút friss párti vagyok, de a libamáj az egyik kivétel nem kevés zsírtartalma(víztartalma ugyanis nem sok)miatt. Az elkészítés módját a C&Voldalán találtam, és hasonló módon készítettem pár módosítással.
Hozzávalók :
· 1 hízott libamáj ( nálam nagy lebeny – kb 50dkg)
· tej
· tengeri só
· rózsabors
· narancshéj
· 1 terrinforma (nálam egy rozsdamentes ételtároló)
Előkészítés:
A fagyasztott libamájat leöntöttem tejjel, hogy teljesen ellepje, és 1 napra hűtőbe tettem. A tejből kivéve, letörölgettem, és kb 1 cm-es szeletekre vágtam.
A nagyszemű tengeri sót a rózsaborssal mozsárban megtörtem, és a libamájszeleteket megszórtam vele. A májdarabokkal kitömtem az edényemet, és 100 ºC –os sütőben, vízfürdőn 40 percig melegítettem. A szépen kiolvadt zsírt leöntöttem róla és az említett linken leírt módon előkészítettem a préselést. Préseléshez a tegnap vásárolt 3,5 Kg-os(!) pulykámat használtam.
Remekül sikerült a préselés, teljesen sima a teteje. Egy narancsos zselével gondoltam leönteni, de ha ez nem jönne össze, megtartottam a kiolvadt zsírt, és felmelegítve, rárétegzem a tetejére.
Megjegyzés : A salátához az elképzelés : bébispenót/madársaláta, vékonyra szeletelt zellerszár, grapefruit, narancs narancslével készült vinaigrette-tel megbolondítva.
1 megjegyzés:
Nálunk is lesz libamáj :) Direkt tömmettem kettőt, így lesz máj is (én is fagyasztom), és libahús is, amelyet jó két hete konfitáltam, és a zsírban várja a sorsát.
Jó, hogy újra blogolsz!
Boldog karácsonyt!
Megjegyzés küldése