csütörtök

Bodzaszörp


Ez az, amit mindenki tud, legalábbis azt hiszi. Én tavaly csináltam, és bepenészesedett a teteje, így ment a kukába a sok finom citromkarikával, drága cukorral együtt a sok sok bodzavirág. Na, ez most egy River Cottage receptúra, és egészen pontosan leírom nektek. Nekem kissé édes, ezért a második adagot más 20%-kal kevesebb cukorral csináltam, de amúgy az arányok és az aroma is jónak tünik. Nem úgy készül, ahogyan én emlékszem, és ahogy lehet, hogy sokan csinálják, azaz nyersen egymásra rétegzik a citromot, a cukrot  és a bodzavirágot. A friss virágokat leforrázom, és egy éjszakára hagyom, hogy a virágból az aroma kioldódjon. Másnap kerül hozzá a cukor, és csak a legvégén a citrom.
Az, hogy meddig áll el *, azt sajnos nehéz megmondani, mert nem hiszem, hogy lesz elég idő ennek tesztelésére!

Bodzaszörp


H o z z á v a l ó k (1 liter szörphöz):


12 - 15 db nagy frissen szedett bodzavirág
2 nagyobb citrom héja
kb. 750 ml víz 
250 g cukor (nálam nádcukor)
120ml citromlé (ez kb 2 citrom leve)
½ mokkáskanál citromsav


E l k é s z í t é s :

1.    A bodzavirágot száraz időben gyűjtöm, lehetőség szerint érintetlen természetből (forgalmas út mellől inkább ne). Átvizsgálom, a zöld száraitól megfosztom, és egy nagy tálba teszem. A citromok héját ráreszelem vagy nagyon vékonyan szeletelem (csak a sárga részét!) és 750 ml forró vízzel leöntöm. Oly módon fedem le, hogy a virágok belemerüljenek a vízbe, különben megbarnulnak. Egy éjszakára pihenni hagyom.

2.   Másnap 1 : 1 arányú cukorszirupot főzök, és hozzáadom a finom szűrőn átszűrt bodzalevevet. Újraforralom és a végén hozzáadom a szűrt citromlevet, és egy pici citromsavat.

3.    Egy tölcsér segítségével az előkészített üvegekbe öntöm.


M e g j e g y z é s: kb 1 : 5 arányban hígítom szódával, aki a buborékot nem szereti, sima hideg vízzel. Nekem jól jön hozzá a citrom, hiszen a bodza émelyítően édeskés aromával bír.


* egy évig garantáltan eláll. A szerző saját tapasztalata.


Hasznos befőzéssi tudnivalók ........kattints ide!


Bodzás eperdzsem

2 megjegyzés:

Kati írta...

biztos így is finom, de inkább a teához lesz hasonló nem?
Én a citromfűszörpöt készítem így, de inkább a teához hasonló az íze.
Nálam még sosem penészedett be a teteje, de ha nyáron melegben sokáig benne maradnak a citromkarikák, és a már erjedt virágok, akkor megpenészedik. Ha nagy meleg van 2 nap is elég az éréshez a bodzaszörpnek.
Ha érdekel megnézheted az én változatomat is:http://makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05/bodzaital.html

Nyárikonyha írta...

nem, nem lett tea. tökéletes szörp. nagyon finom.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails