Ez az, amit mindenki tud, legalábbis azt hiszi. Én
tavaly csináltam, és bepenészesedett a teteje, így ment a kukába a sok finom
citromkarikával, drága cukorral együtt a sok sok bodzavirág. Na, ez most egy
River Cottage receptúra, és egészen pontosan leírom nektek. Nekem kissé édes,
ezért a második adagot más 20%-kal kevesebb cukorral csináltam, de amúgy az
arányok és az aroma is jónak tünik. Nem úgy készül, ahogyan én emlékszem, és
ahogy lehet, hogy sokan csinálják, azaz nyersen egymásra rétegzik a citromot, a
cukrot és a bodzavirágot. A friss
virágokat leforrázom, és egy éjszakára hagyom, hogy a virágból az aroma
kioldódjon. Másnap kerül hozzá a cukor, és csak a legvégén a citrom.
Az, hogy meddig áll el *, azt sajnos nehéz megmondani,
mert nem hiszem, hogy lesz elég idő ennek
tesztelésére!
Bodzaszörp
H o z z á v a l ó k (1 liter szörphöz):
12 - 15 db nagy frissen szedett bodzavirág
2 nagyobb
citrom héja
kb. 750 ml
víz
250 g
cukor (nálam nádcukor)
120ml
citromlé (ez kb 2 citrom leve)
½
mokkáskanál citromsav
E l k é s z í t é s :
1. A
bodzavirágot száraz időben gyűjtöm, lehetőség szerint érintetlen természetből (forgalmas út mellől inkább ne). Átvizsgálom, a zöld száraitól megfosztom, és egy nagy tálba
teszem. A citromok héját ráreszelem vagy nagyon vékonyan szeletelem (csak a sárga részét!) és 750 ml forró
vízzel leöntöm. Oly módon fedem le, hogy a virágok belemerüljenek a vízbe, különben megbarnulnak. Egy éjszakára pihenni hagyom.
2. Másnap 1 : 1 arányú cukorszirupot főzök, és hozzáadom a finom szűrőn átszűrt bodzalevevet. Újraforralom és a végén hozzáadom a szűrt citromlevet, és egy pici citromsavat.
3. Egy tölcsér segítségével az előkészített
üvegekbe öntöm.
M e g j e g y z é s: kb 1 : 5
arányban hígítom szódával, aki a buborékot nem szereti, sima hideg vízzel. Nekem
jól jön hozzá a citrom, hiszen a bodza émelyítően édeskés
aromával bír.
* egy évig garantáltan eláll. A szerző saját tapasztalata.
2 megjegyzés:
biztos így is finom, de inkább a teához lesz hasonló nem?
Én a citromfűszörpöt készítem így, de inkább a teához hasonló az íze.
Nálam még sosem penészedett be a teteje, de ha nyáron melegben sokáig benne maradnak a citromkarikák, és a már erjedt virágok, akkor megpenészedik. Ha nagy meleg van 2 nap is elég az éréshez a bodzaszörpnek.
Ha érdekel megnézheted az én változatomat is:http://makacskakonyhaja.blogspot.com/2011/05/bodzaital.html
nem, nem lett tea. tökéletes szörp. nagyon finom.
Megjegyzés küldése