A zsálya speciális ízű fűszernövényünk. Adagolásával óvatosan kell bánni,
mert ha túlzásba viszed, kissé kesernyés íz lesz a végeredény. A zsálya
ráadásul elég domináns, uralkodni akar. Nem így, ha kissé megsütjük. Az olajban
hirtelen sütött zsályának fantasztikus íze van, amit sokan a saltimbocca nevű olasz húsétel kapcsán ismernek meg. Az olasz
konyhához híven ez nem egy bonyolult és nem is sok összetevőből álló
étel: borjúszeletkék, friss zsályalevelek és olasz sonka hirtelensütve és
ugyanilyen hirtelen fogyasztva. E három összetevő együttes állása ritka a konyhámban, de kettő rendelkezésre állt. Így született az alábbi pompás
ebéd, ami csak délutánra lett kész.
Ez itt mind zsálya:
Itt sem kell kapkodni
(SlowFood):
Zsályás, paradicsomos borjúsült
polentával
A polenta remek kiegészítője ezen étel bármelyik összetevőjének. Jól megy a zsályához, a paradicsomhoz és a
borjúhoz is. Hagyományos módon – korábban leírtak szerint – készítettem el,
annyi kiegészítéssel, hogy kakukkfűvel
ízesítettem. Amikor elkészült 2 kanál segítségével grízgaluska alakúra ( mai
nevén quenelle) alakítottam és kihűtöttem.
Tálalás előtt pici olívaolaj-vaj
keveréken átsütöm.
Előkészítési idő:
15 perc + a polenta elkészítése
Sütési idő : min. 50 perc (a hús mennyiségétől függ)
Mennyiség: 3 - 4 adag
Hozzávalók :
- 1 darab borjúlábszár (nálam kb. 40 dkg)
- 2 szelet bacon
- 1 ek liszt
- 1-1 ek olaj/vaj
- szárított kakukkfű és
mindenféle mediterrán fűszer
- 5-6 db friss zsályalevél
- 250 ml zöldségalaplé
- 1 doboz hámozott paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- petrezselyem/lestyán
a zsálylevelekkel, baconnel körbepirított hús - sütés előtt |
Elkészítés
1.
A húsra
közvetlenül rászórom a szárított fűszereket
és a lisztet (amennyi csak ráfér), körbetekerem a baconnel és fogpiszkálóval
óvatosan ráerősítem a zsályaleveleket.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítek
és a húst óvatosan körbepirítom. A vajat közben adom hozzá.( ld. fenti képet)
2.
Az alaplevet
felmelegítem és hozzáadok egy doboz hámozott paradicsom konzervet. (ha egészben
vannak a paradicsomok, kissé széttrancsírozom)
3.
A sütőt 175 fokra melegítem, és egy tűzűlló
tálba (nálam ez mindig cserépedény) helyezem a húst és ráöntöm a szószt.
4.
Kb. 50 perc –
1 óra alatt elkészül. Kicsit pihentetem. A húst kiemelem a szószból és
szeletelem. Az elkészült polentagaluskákat visszahelyezem a szószba.
Megjegyzés: Ez egy laktató, de nem nehéz étel.
A paradicsomban készült ételekre ez szinte mindig elmondható. Kevés zsiradékot
tartalmaz, de fűszerekben nincs hiány! Mediterrán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése