A blogírás nagyon sok
mindenre alkalmas. Ennyi idő után pl.
arra is, hogy minden évekre visszamenően
visszakövethető: események, bulik, vicces
vacsorák, receptek, hivatkozások, sőt
még a szezonális hozzávalók megjelenése is. A zöldspárgáról minden évben esik
szó, és valóban április közepétől van
olyan ára, amire azt szoktuk mondani, hogy az ár-érték arány kielégítő. Amikor viszont elindul a szezon, onnantól nincs
megállás és majdnem a kerítés is spárgából van. Ízelítőül böngészhetsz a régebbi írásokban.
Ez itt mind spárga:
Zöldspárga sült rizzsel (magyarul
: stir-fry)
A zöldspárgát felfoghatod
egy igazi zöld zöldségnek, és bármit megcsinálhatsz belőle, amit pl. brokkoliból megcsinálnál. Ez egy
távol-keleti ízvilág, ún. sült zöldség és mellé az elmaradhatatlan jázminrizs.
Előkészítési idő:
15 perc
Főzési idő :
10 perc
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók :
- 10 kis darab zöldspárga (tisztítva
kb. 300 g)
- 1 csomag zöldhagyma
- olaj
- világos szójaszósz
- 1 tk nádcukor
- 1-2 ek víz
- fejenként 1 csésze hideg főtt
jázminrizs
- gyömbér
- chili
- fokhagyma
- olaj
Elkészítés
1.
A zöldségeket
alaposan megmosom. A zöldspárgát hosszanti irányban, vékony szeletekre vágom. A
zöldhagymát zöld részével együtt 3-4 cm-es darabokra vágom.
2.
Egy
vastagtalpú serpenyőben pici olajon
megforgatom a spárgát, majd hozzáadok egy kevés vizet és szójaszószt és pár
perc alatt félig puhára párolom. Ekkor hozzáadom a zöldhagymát és további 4-5
percig párolom. Ha elpárolgott róla a folyadék, megszórom pici cukorral.
3.
Egy wok-ban,
vagy egy nagyobb serpenyőben egy kevés
olajon megpirítom a chilit, fokhagymát és kevés gyömbért (gyömbérport is
használhatsz) és a főtt rizst
átforgatom.
4.
A zöldségek
felét hozzáadom a rizshez és összeforgatom. Kitálalom, és a maradék zöldséget a
tetejére helyezem.
Megjegyzés: Ízlés szerint lime-t, friss
zöldeket adhatsz hozzá, bár ez így pompás, ahogy van!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése