péntek

Pita. Serpenyőben.

Forrás : Pinterest

PITA 

HOZZÁVALÓK

2,5 csésze liszt ( 1 kg liszt 1/3 része)
1 csésze langyos víz
1/3 kocka friss élesztő (kb 1,5 dkg)
1 tk cukor
kevés tej (elhagyható)
1 tk só
oreganó, szárítot rozmaring
1 ek olíva olaj 

Időigény :
20 perc : összeállítás, dagasztás
1 ó + 10 p : kelesztés
20 p . sütés

sütéshez 
vastagtapú (lehetőleg) öntöttvas serpenyő

Igen ! Serpenyőben. Igen! Fedő alatt.

ELKÉSZÍTÉS


A tészta
Nagyon egyszerűen elkészíthető kelt tészta, kezdőknek ajánlott! Ha csináltál már kelt tésztát, akkor a hozzávalók alapján el tudod készíteni, de a sütés részt olvasd át. Ha kezdő vagy, akkor először böngészd át az alábbiakat! Jó sütést!

Gyors kovász
Az élesztőt belemorzsolom egy kb. 3 dl-es pohárba. Rászórom a cukrot, kevés langyos tejet (ha tejérzékeny vagy, ez elhagyható) és vizet. A tetéjére 1 teáskanál lisztet szórok.

Egy nagyobb tálba beleöntöm az összes lisztet, a fűszereket (kivéve a sót) , a közepébe öntöm a már felfutott élesztőt és egy ½ pohár langyos vizet. A sót a tészta szélére szórom, hozáadom a kevés olíva olajat, és elkezdem összeállítani. Kb. 10 percig gyúrom/dagasztom. Ekkora mennyignl ez nem kimerítő vállakozás. Ha fényes, sima felületű a tészta, konyharuhával letakakarom. 1 óra pihentetés. 

A tészta duplájára dagad, akkor kissé ellapítom és 8 felé osztom. (mint egy torát) Kis golyókat gyúrok, és újabb 10 perc pihenő következik.

Sütés

A pitákat szárazon sütöm. Egy öntöttvas serpenyőt felmelegítek, és a kinyújtott tésztákat a forró serpenyőbe dobom. Lefedem! Kb. 1 perc múlva ránézek. Szépen hólyagosodik, a fedő alatt tovább kel, ekkor megfordítom, újabb 1 perc. 
A kész pitákat letakarom és langyos helyen tartom.

Megjegyzés : kedvenc kenyérfélém. Megtanít arra, hogy a belefektetett energia meghozza a gyümölcsét, de sajnos nem hosszú távon! Rövid élvezet.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails