Forrás : Pinterest |
PITA
HOZZÁVALÓK
2,5 csésze liszt ( 1 kg liszt 1/3 része)
1 csésze langyos víz
1/3 kocka friss élesztő (kb 1,5 dkg)
1 tk cukor
kevés tej (elhagyható)
1 tk só
oreganó, szárítot rozmaring
1 ek olíva olaj
Időigény :
20 perc : összeállítás, dagasztás
1 ó + 10 p : kelesztés
20 p . sütés
sütéshez
vastagtapú (lehetőleg) öntöttvas serpenyő
Igen ! Serpenyőben. Igen! Fedő alatt. |
ELKÉSZÍTÉS
A tészta
Nagyon egyszerűen elkészíthető kelt tészta, kezdőknek ajánlott! Ha csináltál már kelt tésztát, akkor a hozzávalók alapján el tudod készíteni, de a sütés részt olvasd át. Ha kezdő vagy, akkor először böngészd át az alábbiakat! Jó sütést!
Gyors kovász
Az élesztőt belemorzsolom egy kb. 3 dl-es pohárba. Rászórom a cukrot, kevés langyos tejet (ha tejérzékeny vagy, ez elhagyható) és vizet. A tetéjére 1 teáskanál lisztet szórok.
Egy nagyobb tálba beleöntöm az összes lisztet, a fűszereket (kivéve a sót) , a közepébe öntöm a már felfutott élesztőt és egy ½ pohár langyos vizet. A sót a tészta szélére szórom, hozáadom a kevés olíva olajat, és elkezdem összeállítani. Kb. 10 percig gyúrom/dagasztom. Ekkora mennyignl ez nem kimerítő vállakozás. Ha fényes, sima felületű a tészta, konyharuhával letakakarom. 1 óra pihentetés.
A tészta duplájára dagad, akkor kissé ellapítom és 8 felé osztom. (mint egy torát) Kis golyókat gyúrok, és újabb 10 perc pihenő következik.
Sütés
A pitákat szárazon sütöm. Egy öntöttvas serpenyőt felmelegítek, és a kinyújtott tésztákat a forró serpenyőbe dobom. Lefedem! Kb. 1 perc múlva ránézek. Szépen hólyagosodik, a fedő alatt tovább kel, ekkor megfordítom, újabb 1 perc.
A kész pitákat letakarom és langyos helyen tartom.
Megjegyzés : kedvenc kenyérfélém. Megtanít arra, hogy a belefektetett energia meghozza a gyümölcsét, de sajnos nem hosszú távon! Rövid élvezet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése