Tudom, tudom unalmas. Mániám a dolma! A dolma bármilyen zöldségféle lehet, melyet fűszeres rizzsel, darált hússal, húsos rizzsel, bulgurral, kuszkusszal tölthetünk. A magyarok többnyire a pirospaprikás húsos-rizses tölteléknél leragadtak. Mivel ez az étel török ill. közel-keleti eredetű, úgy gondolom a hús nélküli változata volt elterjedt. Ma már –meglepetésemre - több török blogon is húsos töltelékeket is találtam, most én is ilyet készítettem, de a rizs helyett bulgurt használtam. Bulgurból is többféle kapható ma már, én a finomabbikat használtam, de utólag úgy gondolom a kissé nagyobb szemű jobban megfelel erre a célra.
Töltött paprika - bulgurral
Hozzávalók 3-4 főre:
Hozzávalók 3-4 főre:
6-7 közepes méretű zömök paprika (minél több színű, annál szebb)
1,2 kg hámozott, előpárolt friss paradicsom
oregano
csirke vagy zöldségalaplé
Töltelék:
· 350 g finomra darált hús (borjú, csirke, pulyka, esetleg sovány sertés)
· 1 csésze finom bulgur
· 1 kis salott
· 2 gerezd fokhagyma
· fahéj
· őrölt római kömény
· csipet száraz chilipaprika (nem őrölt, hanem szárított, tört)
· szárított menta
· apróra vágott friss petrezselyem
· só, bors
· olívaolaj
Előkészítés
- A paprikákat megmosom, levágom a szára alatt kevéssel. A levágott részt nem dobom el, ez lesz a “kalapja” a betöltött paprikának. Kiszedem a magházat, és az ereit.
- Paradicsomokat megmosom és egy tálba rakom. Forró vízzel leöntöm, fedőt helyezek rá. 1-2 perc múlva könnyedén lehúzom a héját. Mérettől függően negyedekre, nyolcadokra vágom. Egy lábosban pár percig párolom, amíg levet ereszt. Tengeri sóval, oreganóval meghintem.
- A töltelékhez való darált húst egy tálba helyezem. Olajon megfonnyasztom a hagymát, rádobom a bulgurt , a száraz fűszereket. Hozzáadom a húshoz, sózom, borsozom és jól összekeverem. Elkészült a töltelék.
Összeállítás
Az előkészített paprikákba betöltöm a húst, és beleállítom egy nagyobb tűzálló tálba, vagy tepsibe.
Köréöntöm az előkészített darabos paradicsomszószt, és felöntöm egy kevés alaplével. Meglocsolom kevés olivaolajjal.
180ºC-os sütőben fólia alatt párolom 30 percig, majd a folia eltávolítása után kb. még 30 percig.
Pihentessük a sütőben 1-2 órát. Ekkor lesz igazán finom.
Megjegyzés: alaplé mennyisége egyrészt ízléstől, másrészt a paradicsom létartalmától függ. Vegetáriánusok elhagyhatják a húst, és csak bulgurral is készíthetik sok fűszerrel. Ilyenkor érdemes lazítani valamilyen lédús zöldséggel(pl. hagyma,cukkini)
Fortély : olyan paprikákat válogassunk, melyek vastag húsúak (mert finom!), és szögletes az alakjuk, mert akkor megállnak a talpukon.
2 megjegyzés:
Szeretjü a bulgurt,a kuszkuszt is,furcsa,hogy senki nem eszi ezeket,pedig finom alternatívája a rizsnek! Egészségesebb is a fehér rizsnek
azért eszik szerintem, én nyáron egyre többször találkozom vele összejöveteleken/grillpartikon, bár még egylőre inkább saláta formájában.
Megjegyzés küldése