szerda

Magyar paprika török bulgurral - dolma, dolma!





Tudom, tudom unalmas. Mániám a dolma! A dolma bármilyen zöldségféle lehet, melyet fűszeres rizzsel, darált hússal, húsos rizzsel, bulgurral, kuszkusszal tölthetünk. A magyarok többnyire a pirospaprikás húsos-rizses tölteléknél leragadtak. Mivel ez az étel török ill. közel-keleti eredetű, úgy gondolom a hús nélküli változata volt elterjedt. Ma már –meglepetésemre - több török blogon is húsos töltelékeket is találtam, most én is ilyet készítettem, de a rizs helyett bulgurt használtam. Bulgurból is többféle kapható ma már, én a finomabbikat használtam, de utólag úgy gondolom a kissé nagyobb szemű jobban megfelel erre a célra. 

Töltött paprika - bulgurral

Hozzávalók 3-4 főre:

6-7 közepes méretű zömök paprika (minél több színű, annál szebb)

1,2 kg hámozott, előpárolt friss paradicsom

oregano

csirke vagy zöldségalaplé

Töltelék:
·        350 g finomra darált hús (borjú, csirke, pulyka, esetleg sovány sertés)
·        1 csésze finom bulgur
·        1 kis salott
·        2 gerezd fokhagyma
·        fahéj
·        őrölt római kömény
·        csipet száraz chilipaprika (nem őrölt, hanem szárított, tört)
·        szárított menta
·        apróra vágott friss petrezselyem
·        só, bors
·        olívaolaj

Előkészítés
  1. A paprikákat megmosom, levágom a szára alatt kevéssel. A levágott részt nem dobom el, ez lesz a “kalapja” a betöltött paprikának. Kiszedem a magházat, és az ereit.
  2. Paradicsomokat megmosom és egy tálba rakom. Forró vízzel leöntöm, fedőt helyezek rá. 1-2 perc múlva könnyedén lehúzom a héját. Mérettől függően negyedekre, nyolcadokra vágom. Egy lábosban pár percig párolom, amíg levet ereszt. Tengeri sóval, oreganóval meghintem.
  3. A töltelékhez való darált húst egy tálba helyezem. Olajon megfonnyasztom a hagymát, rádobom a bulgurt , a száraz fűszereket.  Hozzáadom a húshoz, sózom, borsozom és jól összekeverem. Elkészült a töltelék.
Összeállítás

Az előkészített paprikákba betöltöm a húst, és beleállítom egy nagyobb tűzálló tálba, vagy tepsibe.

Köréöntöm az előkészített darabos paradicsomszószt, és felöntöm egy kevés alaplével. Meglocsolom kevés olivaolajjal.

180ºC-os sütőben fólia alatt párolom 30 percig, majd a folia eltávolítása után kb. még 30 percig.

Pihentessük a sütőben 1-2 órát. Ekkor lesz igazán finom.

Megjegyzés: alaplé mennyisége egyrészt ízléstől, másrészt a paradicsom létartalmától függ. Vegetáriánusok elhagyhatják a húst, és csak bulgurral is készíthetik sok fűszerrel. Ilyenkor érdemes lazítani valamilyen lédús zöldséggel(pl. hagyma,cukkini)


Fortély : olyan paprikákat válogassunk, melyek vastag húsúak (mert finom!), és szögletes az alakjuk, mert akkor megállnak a talpukon.

2 megjegyzés:

laszlo írta...

Szeretjü a bulgurt,a kuszkuszt is,furcsa,hogy senki nem eszi ezeket,pedig finom alternatívája a rizsnek! Egészségesebb is a fehér rizsnek

Nyárikonyha írta...

azért eszik szerintem, én nyáron egyre többször találkozom vele összejöveteleken/grillpartikon, bár még egylőre inkább saláta formájában.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails