szerda

Kelkáposztafőzelék kevés liszttel/liszt nélkül

gondolatok a főzelékről(www.buvosszakacs.blog.hu után szabadon)

Főzelékekről mostanában-nagyon jogosan-átlagnál többet ír a blogtársadalom. Ez nagy örömmel tölt el, hiszen én mindig is a zöldségek pártján álltam! Nem fogok erről oldalas esszét írni, mert úgy vélem egyértelmű: sokkal több zöldséget, gyümölcsöt, de leginkább zöldséget kéne fogyasztani az átlag honi polgárnak.

Korábban is írtam már arról, hogy a konyhámban a víz inkább mosásra, mosogatásra szolgál, semmit főzésre.  A zöldségeknél különösképp vegyük figyelembe, hogy víztartalmuk nagy, ezért ne főzzük, süssük őket agyon, ne áztassuk, rotyogtassuk őket mérhetelen mennyiségű vízben, hanem finoman kihasználva szerkezetüket, bánjunk velük óvatosan. Mérsékelt lángon, fedő alatt, pici olajon/vajon párolhatjuk őket akár leves, akár főzelék, akár natúr köretként szeretnénk fogyasztani. Átlagban bármely zöldség 20 perc alatt fogyaszthatóra puhul. Pici sót igényelnek, mert sótartalommal is bírnak. Ha fedő nélkül vajon puhítjuk, kiderül, hogy cukortartalmuk sem elhanyagolható.

A következő elkészítési mód szinte bármely zöldségre adaptálható, természetesen a mártás fűszerezése változik.

Hozzávalók:

·        1 közepes kelkáposzta
·        1 nagyon nagy vagy 2 közepes burgonya (nem szétfővő, pl. kifli)
·        2 kisebb hagyma/salott
·        olaj
·        vaj
·        1 tk liszt

fűszerek:
·       
·        édes fűszerpaprika
·        fűszerkömény
·        1 nagyobb gerezd fokhagyma
·        5 dl zöldségalaplé


paprikás velutémártás

1.      Két salottát vaj-olaj keverékén üvegesre fonnyasztom. Leveszem a tűzről, és rászóróm az édes fűszerpaprikát. Felöntöm 2 dl szárnyasalaplével, harmadára sűrítem.  Amikor krémes állagú, hozzáadok egy kis lisztet, és kanalanként hígítom a maradék alaplével. Híg krémes állagúra sűrítem. Amennyiben csak a végén öntöm a zöldség mellé, turmixolom, ha ráöntöm a zöldségre, akkor ezt feleslegesnek érzem.

Főzelékalap – zöldségek

  1. Egy közepes méretű, zsenge kelkáposztát széles metéltre vágok. Egy serpenyőben olajat hevítek, megszórom fűszerköményel. Amikor serceg, ráteszem a kelkáposztát és egy gerezd zúzott fokhagymát. Összeforgatom, hogy az olaj és a fokhagyma mindehol érje. (én széles rézserpenyőt használok errek a célra, nem lábost-így nem tud szétfőni és nem kell sok folyadékot használni. Picit sózom, ráteszem a kiskockákra vágott burgonyát(nem szétfővő) a káposzta tetejére, és 20-25 percig fedő alatt párolom. A kelkáposzta víztartalmától függően alaplevet annyit öntsünk alá, hogy al dente puhaságú legyen a káposzta. Ellenőrizzük a burgonyát, mert fővetlen burgonyánál nincs rosszabb!

A tervem eredetileg az volt, hogy a kész zöldség mellé öntöm a krémes mártást, de a végén a mártással együtt mégiscsak összeforraltam pár percig. 20 percig pihentettem (ez nekem a mániám, mert a zöldségek még a fedő alatt tovább párolódnak, magukba szívják a mártást és forrónak sem kell feltétlenül lennie.)

Jó étvágyat! Feltét szabadon választható, vitát nem nyitok!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails