Baklava. Ki ne szeretné
ezt a sziruptól csöpögő, fahéjas,
narancsos aromákban buzgolkodó, kulturált fogyasztásra szinte alkalmatlan közel-keleti
édességet. Akik szeretnek teázni/kávézni, biztos nem mondanak nemet. Én
különösen a délutáni kávéhoz (amihez már nem jár cukor) kedvelek egy-egy kisebb
darab fűszeres édességet. Igazából
nálam nem kell cukorért gyakran leugrani a boltba. Ezt a receptet is addig
formáltam, amíg az össz cukortartalma nem több, mint amennyit már 2 ember a
napi kávéjába tesz.
Pahlava
Mennyiség : 6 - 8 fő (kb. 18 - 25 darab)
Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő : 35 + 10 perc
A tészta:
360 g búzaliszt (BL55)
15 g friss élesztő
20 g vaniliás porcukor
1 tojás + 1 tojás sárgája
100 g vaj
150 ml tejföl
1 tk rum
(1/2 citrom reszelt héja)
só
Töltelék:
200 g pirított, tört dió (mehet bele más is, pl. pisztácia, mandula)
2 ek. kandírozott
narancshéj
fahéj
szirup:
friss narancslé ( 2
narancs)
4-5 kardamon mag
60g barnacukor (v. méz)
A pahlava összeállítása:
1.
A hozzávalókat
előkészítem. A tésztát az omlós kelt tésztánál leírtak szerint
készítem el. 1 óráig pihentetem.
2.
A töltelékhez
az előpirított diót a kandírozott
narancshéjjal robotgépbe teszem, összemixelem. (a dió maradjon darabos)
3.
A szirupot
felfőzöm, majd félreteszem. A
kardamonmagokat felhasználás előtt
kiveszem.
4.
A tésztát 5
részre osztom ebből kettő kicsit nagyobb legyen, ez lesz az alsó ill. a
legfelső réteg. Kör alakú lapokra
nyújtom. Egy kapcsos formába (az enyém 22 cm) rétegzem a diós keverékkel
együtt. A felső lapot tetszés szerint
elővágom (pl. rombusz alakúra), így a
szirup könnyebben a tészta belsejébe jut, valamint vágni is könnyebb lesz.
Sütés
: 175 fokos sütőben sütöm. Kb 35 perc után ráöntöm a szirupot és
további 10 percig sütöm, amíg aranybarna lesz a teteje.
Megjegyzés: Baklava light. Ebben sokkal
kevesebb vaj és cukor van , mint a baklavában, inkább kalácsszerű- frissen az igazi. Azeri édesség, az ihletet erről az oldalról
kaptam.
Amit tanultam: sziruppal ne nagyon süssük
sokáig, mert kővé dermed, és baltával kell
eltávolítanunk a formából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése