Ejött az idő ! Egyszer egy évben. Csakúgy, mint tavaly.
A farsangi időszak számomra nem túl érdekfeszítő, de egy fánk tényleg mindig bejön. Ez a mai olyan
kezdőknek, társaságiaknak, teázóknak,
szóval mindenkinek. A legegyszerűbb
fánkfajta: nem kell keleszteni, egyszerű
sütni, és még csak meg sem szívja magát olajjal.
Csörögefánk
Mennyiség : 4-5
fő (kb.25 darab)
Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő : 10 -15 perc
A fánktészta:
280 g búzaliszt (BL55)
1 mokkáskanál sütőpor
20 g vaniliás porcukor
3 tojás sárgája
55 g vaj
150 ml tejföl
1 tk rum
(1/2 citrom reszelt héja)
só
Tálaláshoz:
házi baracklekvár
porcukor
Elkészítés:
1.
A hozzávalókat
előkészítem. A tojás sárgákat simára
keverem a tejföllel.
2.
A lisztet,
porcukrot átszitálom, elmorzsolom a hideg vajdarabkákkal, és az előkészített hozzávalókat hozzáadom.
3.
Min. 1 óráig hideg
helyen pihentetem. (konyharuhával lefedve, hűtőben)
4.
Kb. ½ cm
vékonyra nyújtom, és a következő
képpen formázom. Rombuszokat vágok, közepére egy vagy két vágással. A egyik
sarkát átbujtatom a vágáson. Két vágás esetén mindkét sarkát átbujtatom. A
folyamat ezen az oldalon részletesen dokumentálva.
Sütés
: Egy öntöttvas serpenyőbe beleöntöm a kb. ½ liter olajat. Megvárom, amíg
felforrósodik és pár perc alatt aranybarnára sütöm. Nagyon hamar sül, nem
szabad kiszárítani.
Megjegyzés: Kezdő fánkkészítőknek.
Amit tanultam: Csak a tojás sárgáját kell felhasználni – ezt vegyük komolyan. A tojásfehérje keményíti a tésztát. Finom omlós, nem nehéz.
Farsangi fánk
1 megjegyzés:
Nagyon szépek lettek!Én is sütöttem nemrég!
Megjegyzés küldése