szombat

Farsang, fánk, csöröge


Ejött az idő ! Egyszer egy évben. Csakúgy, mint tavaly.
A farsangi időszak számomra nem túl érdekfeszítő, de egy fánk tényleg mindig bejön. Ez a mai olyan kezdőknek, társaságiaknak, teázóknak, szóval mindenkinek. A legegyszerűbb fánkfajta: nem kell keleszteni, egyszerű sütni, és még csak meg sem szívja magát olajjal.



Csörögefánk



Mennyiség :              4-5 fő (kb.25 darab)
Előkészítési idő:      10 perc
Sütési idő :               10 -15 perc


A fánktészta:


280 g búzaliszt (BL55)
1 mokkáskanál sütőpor
20 g vaniliás porcukor
3 tojás sárgája
55 g vaj
150 ml tejföl
1 tk rum
(1/2 citrom reszelt héja)


Tálaláshoz:

házi baracklekvár
porcukor

Elkészítés:
1.    A hozzávalókat előkészítem. A tojás sárgákat simára keverem a tejföllel.

2.   A lisztet, porcukrot átszitálom, elmorzsolom a hideg vajdarabkákkal, és az előkészített hozzávalókat hozzáadom.

3.   Min. 1 óráig hideg helyen pihentetem. (konyharuhával lefedve, hűtőben)

4.   Kb. ½ cm vékonyra nyújtom, és a következő képpen formázom. Rombuszokat vágok, közepére egy vagy két vágással. A egyik sarkát átbujtatom a vágáson. Két vágás esetén mindkét sarkát átbujtatom. A folyamat ezen az oldalon részletesen dokumentálva.

Sütés :            Egy öntöttvas serpenyőbe beleöntöm a kb. ½ liter olajat. Megvárom, amíg felforrósodik és pár perc alatt aranybarnára sütöm. Nagyon hamar sül, nem szabad kiszárítani.

Megjegyzés: Kezdő fánkkészítőknek.

Amit tanultam: Csak a tojás sárgáját kell felhasználni – ezt vegyük komolyan. A tojásfehérje keményíti a tésztát. Finom omlós, nem nehéz.



Farsangi fánk

1 megjegyzés:

Kriszta írta...

Nagyon szépek lettek!Én is sütöttem nemrég!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails