Egyszer egy évben.
Nagyon finom.
Egyszer egy évben.
Farsangi fánk
A kelttészta (28 db - 6-7 adag):
400 g bio búzaliszt (lehet 1/3-a réteslisz)
40 g vaniliás porcukor
28 g friss élesztő
1 egész tojás + 2 tojás sárgája
20 g vaj
150 ml tejszín
100 ml tej
1 tk rum
1 narancs reszelt héja
só
Tálaláshoz:
házi baracklekvár
porcukor
**
Előkészítés :
1. A friss élesztőt pici langyos tejjel, cukorral felfuttatom.
2. A tojásságákat az olvasztott vajjal elkeverem. A tojásfehérjét kissé felverem.
3. Lisztet, porcukrot átszitálom, a közepébe beleöntöm az előkészített hozzávalókat és közepesen lágy tésztát gyúrok. Fánk esetében általában lágy a tészta, ez kevésbé.
4. 1.5 óráig kelesztem. (konyharuhával lefedve, langyos helyen)
5. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 1 cm vastagra lapítom, és pogácsaszaggatóval kis fánkokat formázok. Letakarva újabb ½ óráig pihenni hagyom.
Sütés : Öntött vas serpenyőbe kb. ½ liter olajat öntök, és a felső részével lefele fordítva helyezem bele a fánkokat. A fánkok a sütés közben is nőnek, attől lesz a szalag rajtuk. Fedő alatt sütöm pár percig. Megfordítom a fánkokat,utána már nem fedem be.
1 megjegyzés:
Látogass meg, van számodra egy kis meglepetésem!
www.nemcsakkenyer.blogspot.com
Megjegyzés küldése