szerda

február, farsang, fánk



Egyetlen étel,ami olajban sül nálam (mármint deep fried). 
Egyszer egy évben.
Nagyon finom. 
Egyszer egy évben.



Farsangi fánk


A kelttészta (28 db - 6-7 adag):


400 g bio búzaliszt (lehet 1/3-a réteslisz)
40 g vaniliás porcukor
28 g friss élesztő
1 egész tojás + 2 tojás sárgája
20 g vaj
150 ml tejszín
100 ml tej
1 tk rum
1 narancs reszelt héja

Tálaláshoz:

házi baracklekvár
porcukor

**

Előkészítés :
1.    A friss élesztőt pici langyos tejjel, cukorral felfuttatom.

2.    A tojásságákat az olvasztott vajjal elkeverem. A tojásfehérjét kissé felverem.

3.    Lisztet, porcukrot átszitálom, a közepébe beleöntöm az előkészített hozzávalókat és közepesen lágy tésztát gyúrok. Fánk esetében általában lágy a tészta, ez kevésbé.

4.    1.5 óráig kelesztem. (konyharuhával lefedve, langyos helyen)

5.    A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 1 cm vastagra lapítom, és pogácsaszaggatóval kis fánkokat formázok. Letakarva újabb ½ óráig pihenni hagyom.

Sütés :         Öntött vas serpenyőbe kb. ½ liter olajat öntök, és a felső részével lefele fordítva helyezem bele a fánkokat. A fánkok a sütés közben is nőnek, attől lesz a szalag rajtuk. Fedő alatt sütöm pár percig. Megfordítom a fánkokat,utána már nem fedem be.

Megjegyzés: Kelttészta rajongóknak. Türelmeseknek. Csak frissen.


Csörögefánk - a keletlen egyszerű

1 megjegyzés:

Ystar írta...

Látogass meg, van számodra egy kis meglepetésem!
www.nemcsakkenyer.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails