a kép innen származik |
2011-ben február 3-a a kínai holdújév kezdete. A kínaiak 15 napig ünneplik, esznek, utaznak, esznek. Mindig sokan vannak, és mindig sokfélét esznek. A világon hihetelen mennyiségű kínai populáció él, én azt várom, hogy itthon mikor rendeznek már utcai fesztivált (mint Londonban), ahol persze sok sok finomságot lehetne kóstolgatni. Addig is én próbálkozom.
Nevét egy 19.századi szecsuán tartományi kormányzóról kapta. Kína szecsuán tartománya híres a nagyon csípős, fűszeres ételekről. Mennyire autentikus ez a recept - nem tudom. Kínaiul nem tudok, és mivel USA-ba irdatlan számú kínai él, az angol nyelven elérhető receptek nyilván sokszoros adaptációk. Minimalista, és purista lévén maradtam az egyszerű verziónál.
Az étel alapja a csirke, amit kis kockára vágunk. Mogyoró mindenképp kell bele, méghozzá elvileg a forró wokba, kis olajon kell megpirítani. Alap hozzávalója még a szecsuáni bors, melynek nagyon érdekes, illatos aromája van. A kukoricakeményítő vagy egyéb kínai büfék ételeiben megtalálható ragacsszerektől tartózkodtam. Főzelékbe sem teszek lisztet.
Felnőtt étel.Chiliben jártasak előnyben!
Kung Pao csirke - Szecsuán
Elkészítési idő: 10 perc
Főzési idő : 4-5 perc
Mennyiség: 3-4 adag
Hozzávalók :
½ csirkemell, kis kockákra/csíkokra vágva
2 gerezd fokhagyma
natúr, sótlan mogyoró/kesudió
1 ek friss gyömbér
1 tk szecsuáni bors + 1-2 friss chili
2 szál zöldhagyma, zöldjével együtt
1 csésze kockákra vágott sült gomba
1-2 ek csíkokra vágott bambusz
marinád :
2 ek szójaszósz
1 ek kínai rizsecet
1 tk szezámolaj
szósz:
2 ek szójaszósz
1 ek kínai rizsecet
1 tk barnacukor
Elkészítés
- Elkészítem a marinádot és a húst apróra vágom. A húst pár óráig a szószban hagyom.(1 éjszakára is lehet)
- A hozzávalókat előkészítem (mis en place).
- A wokot felforrósítom, olajon megirítom a picit mogyorót. Félreteszem.
- Olajon megpirítom a húst, rádobom a fűszereket, a fokhagymát, a pirított mogyorót.
- Apróra vágott zöldhagymát dobok rá.
- Párolt jázminrizzsel, zöldségekkel tálaljuk.
Megjegyzés: Én a 3. pontot kihagytam, mert pirított mogyoróm volt itthon. (természetesen natúr). A receptben eredetileg nem szereplő pirított gombát, és bambuszt viszont adtam hozzá. Nem rontotta el.
Ázsiai hozzávalók, fűszerek ebben a blogban itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése