vasárnap

Jersey túrótorta

sütés előtt

A túró is azok közé a friss alapanyagok közé tartozik, melynek minősége alapvetően meghatározza a készétel sikerét. Készülök egy nagy túróteszt elvégzésére: partner kerestetik. Van csomagolt vizes túró, gumitúró, savanyú túró, száraz túró és még sorolhatnám a minőségi kategóriába nem eső alapanyag jellemzőit. Mióta felfedeztem a Jersey tehénkékől származó túrót, a többit egyelőre elfelejtem. Sokkal nagyobb szárazanyag és zsírtartalom, finom, krémes textúra, észrevehetetlen savasság jellemzi.
jersey tehén

Sült túrótorta

Elkészítési idő:           15 perc
Sütési idő :                 30 perc
Mennyiség:                 8-10 adag

Hozzávalók:

500 g friss túró
5 tojássárga
5 csapott ek porcukor (vaníliás)
2-3 ek mazsola
3 ek liszt (kb. 75 g)
1 citrom reszelt héja
5 tojásfehérje (habbá verve)


Az előkészítés során az alábbi sorrendet követtem:
1.    Előkészítem a hozzávalókat. Tojásfehérjéből kemény habot verek
2.    A tojássárgákat a porcukorral krémesre keverem.
3.    A túrót a fenti masszához összekeverem, majd hozzáadom a mazsolát, belereszelem a citromhéjat.
4.    A túrókrémes masszába óvatosan adagolom a tojáshabot, és kanalanként beleszitálom a lisztet. Vigyázok, hogy a hab ne törjön össze.
5.    A masszát beleöntöm egy sütőpapírral kibélelt kb.25 cm átmérőjű csatos formába. Ha van szeletelt mandulám, meghintem vele.
Sütés :         170ºC-ra melegített sütőbe helyezem.  30-35 percig sütöm.        
Megjegyzés: Langyosan is fogyaszható. Nem is biztos, hogy megéri a lehűtést. Nyáron friss gyümölcsöt, télen baracklekvárt adok hozzá. Finom, habkönnyű torta – óvatosan szeleteljük.
  

2 megjegyzés:

Életünk és ételeink írta...

Na ezt kérném reggelire..

Nyárikonyha írta...

annyi még maradt:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails