Egy francia klasszikus. Gateau au chocolat
Már többször körbejártam ezt a témát. Mogyoróval, dióval, mandulával, étcsokival, kakaóval, több vagy kevesebb vajjal. Mindegyik finom, egyik sem bonyolult. Jó minőségű étcsokoládéval (60-70%) jobb eredményre jutunk.
Elkészítési idő: 10 perc
Sütési idő : 30 perc
Mennyiség: 12 adag
Hozzávalók:
75 g mandula (blanche mandula finomra őrölve)
3 ek liszt (kb. 75 g)
6 tojássárga
200 g étcsokoládé (olvasztott)
5 dkg van. porcukor
100 g vaj
6 tojásfehérje habbá verve
A tetejére :
szeletelt mandula
Az előkészítés során az alábbi sorrendet követtem:
1. Kimérem a hozzávalókat. Melegítek vizet a vízfürdőhöz.
2. 200 g csokoládét, a vajat vízfürdőn megolvasztom, temperálom (langyosra visszahűtöm). Egyenként hozzáadok 3 tojássárgáját.
3. A maradék 3 tojássárgát a porcukorral krémesre keverem.
4. A fenti két masszát összekeverem.
5. Tojásfehérjéből kemény habot verek
6. Fentieket óvatosan összekeverem Széles, hosszú nyelű spatulát használok, nagy körkörös mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze.
7. A masszát beleöntöm egy sütőpapírral kibélelt 23-25 cm átmérőjű formába. Ha van szeletelt mandulám, meghintem vele.
Sütés : 175ºC-ra melegített sütőbe helyezem. 30 percig sütöm.
Megjegyzés: A cukor mennyiségét 50%-kal csökkentettem. Nálam darált héjas mandula volt itthon-szerintem a blanche (héjától megfosztott) mandula nagyon finomra (lisztszerűre) darálva jobb a sütibe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése