A spenót a déli népek konyháján sokféleképpen fordul elő: akár nyersen, párolva, vajon megforgatva, vagy tésztafélékkel, gabonafélékkel társítva. Az olaszok lasagne-t, gnocchit, raviolit készítenek belőle, a franciák ‚pitét‘, azaz quiche-t, a dél-keletiek (görögök, törökök) phillotésztával, a Közel-Keleten akár kuszkuszba, bulgurba keverik. Szóval a variáció végtelen, csakúgy, mint a fűszerezés és a forma.
Elkészítési idő: 15 perc
Sütési idő : 30 perc
Mennyiség: 4 - 6 adag
Hozzávalók :
6-12 réteslap (mérettől függ)
töltelék:
30 dkg tisztított spenót (zsenge spenótot nem kell tisztítani)
250 g kecskesajt/feta (nálam Gazi)
1 tojás (elhagyható)
reszelt szerecsendió
olivaolaj
Zöldfűszerek:
petrezselyem
kapor
újhagyma
só (nem biztos, hogy kell-a sajt sós)
bors
- Spentótot átöblítem, leforrázom. Fedő alatt kihűtöm. Aprítom.
- Egy nagyobb tálba teszem a spenótot. A sajtot nagyfokú reszelőn lereszelem, hozzáadom a spenóthoz.
- A tojást felverem pici olíva olajjal, hozzáadom a töltelékhez. Beleteszem az apróra vágott zöldfűszereket. Összekeverem.
Összeállítás
- Egy olivaolajjal kikent tálba helyezem a réteslapokat.Ld. video. Beleöntöm a tölteléket. A tetejére is helyezek egy pár réteslapot. Közben olivaolajjal átkenem.
- 175 °C-os sütőben 30 perc alatt megsütöm.
2 megjegyzés:
Hétfőn jöttem haza Athénból. Ettem egy pár ilyet! ;)
Szia Zizi! jaj de jó! én pont most fontolgatom a repjegyvásárlást május végére.
Megjegyzés küldése