csütörtök

Görög fetás spenótos pite - Spanakopita

Spenót. Már többször írtam erről, nekem az egyik kedvenc zöld leveles zöldségem. Itthon legtöbben talán még mindig főzelék formájában fogyasztják, melynek krémes változatát én imádom, de a lisztes, szétturmixolt verzióját nem.
A spenót a déli népek konyháján sokféleképpen fordul elő: akár nyersen, párolva, vajon megforgatva, vagy tésztafélékkel, gabonafélékkel társítva. Az olaszok lasagne-t, gnocchit, raviolit készítenek belőle, a franciák ‚pitét‘, azaz quiche-t, a dél-keletiek (görögök, törökök) phillotésztával, a Közel-Keleten akár kuszkuszba, bulgurba keverik. Szóval a variáció végtelen, csakúgy, mint a fűszerezés és a forma.

Görög fetás spenótos pite - Spanakopita

Elkészítési idő:        15 perc
Sütési idő :               30 perc
Mennyiség:               4 - 6 adag

Hozzávalók :

6-12 réteslap (mérettől függ)
töltelék:
30 dkg tisztított spenót (zsenge spenótot nem kell tisztítani)
250 g kecskesajt/feta (nálam Gazi)
1 tojás (elhagyható)
reszelt szerecsendió
olivaolaj

Zöldfűszerek:
petrezselyem
kapor
újhagyma

só (nem biztos, hogy kell-a sajt sós)
bors

Elkészítés

  1. Spentótot átöblítem, leforrázom. Fedő alatt kihűtöm. Aprítom.
  2. Egy nagyobb tálba teszem a spenótot. A sajtot nagyfokú reszelőn lereszelem, hozzáadom a spenóthoz.
  3. A tojást felverem pici olíva olajjal, hozzáadom a töltelékhez. Beleteszem az apróra vágott zöldfűszereket. Összekeverem.

Összeállítás

  1. Egy olivaolajjal kikent tálba helyezem a réteslapokat.Ld. video. Beleöntöm a tölteléket. A tetejére is helyezek egy pár réteslapot. Közben olivaolajjal átkenem.
  2. 175 °C-os sütőben 30 perc alatt megsütöm.
Megjegyzés: nagyon könnyű ebéd vagy vacsora. Friss salátával tálalom.


Hús nélküli ételek ebben a blogban itt.
Spenót franciául : quiche

2 megjegyzés:

Zizi írta...

Hétfőn jöttem haza Athénból. Ettem egy pár ilyet! ;)

Nyárikonyha írta...

Szia Zizi! jaj de jó! én pont most fontolgatom a repjegyvásárlást május végére.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails