virágzó, friss oregánó lemaradt, ld. lenti képen |
Amikor Selectfood Alíz kiírta az 50. VKF-re a témát, kétségem nem volt affelől, hogy cukkinivirágot fogok tölteni. Krétán sok-sok évvel ezelőtt egy tengerparti kisvendéglőben ettem
először ezt a delikát zöldséget. Az asztalok szó
szerint a tengerparton voltak, a finom kavicsos parton, a friss halak – ahogy
kell – jégen várták, hogy a ‘kedvesvendég’ (aki szinte kizárólag helyiekből állt) kiválassza őket. Egyszer sem sikerült úgy elkészítenem,
ahogyan ők. Hiába van meg a recept, nem és nem. Egyszerűsítettem a dolgon: az eredeti töltelékből kivettem
a rizst, készítettem egy cukkinis rizottót, a virágot pedig egyszerűen
megtöltöttem sajttal, baconbe tekertem sonka híján, és megsütöttem, csak így
pucéron, bunda nélkül. (nem szeretem a bundát)
Mennyiség
: 2 - 3 adag
Előkészítési idő: 10-15 perc
Főzési idő : 5
+ 20 perc
Cukkinis
rizottó, sajttal töltött cukkinivirág – EHETŐ VIRÁGOK VKF! 50. forduló
Bár egyszerű ételnek tűnik, de szerintem selymes, krémes állagú ízletes rizottót nem oly egyszerű készíteni. Ezidáig csak eredeti
olasz által készítettnél voltam teljesen elégedett. Ez a verzió nekem bejött,
mert a zöldséget az alaplével összeturmixolva eleve egy selymes állagú, finoman
fűszeres levet kapunk, amivel puhára öntözgetem a rizst. 20 perc alatt al
dente-re fő, azaz egy kicsit harapós a közepe.
H o z z á v a l ó k
175 g rizottórizs
(kerekszemű)
1 fej hagyma
(nagyon apróra vágva)
1 nagy gerezd fokhagyma
30 g vaj
300 g cukkini
6 dl zöldséglevesalap
fél pohár fehérbor
30 g parmezán
só
bors
kakukkfű
friss oregánó
Töltött
cukkinivirág
fejenként 2-3 cukkinivirág
jó minőségű
sonka/bacon
érett sajt (pl. pecorino, hegyi sajt)
oregánó/kakukkfű
fogpiszkáló (a rögzítséhez)
E l k é s z í t é s
1. A cukkinit kis kockára vágom és víz
nélkül, pici olajon, fedő alat puhára párolom. (max. 5 perc). A
zöldséglevet és a megpuhult cukkinit összeturmixolom.
2. A
virágokat megtisztítom, porzóit kiszedem, és helyére belerakom a kocka sajtot
és egy kis fűszert. Beletekerem a sonkába (jelen esetben
bacon-be), és teflon vagy egyéb tapadásmentes serpenyőben perc alatt megsütöm. Félreteszem – lehetőség
szerint melegen tartom.
3. Az apróra vágott hagymát serpenyőben 20 g vajon a kakukkfűvel megpárolom (5 perc).
4. Hozzáadom
a rizst, kicsit összesütöm, majd sózom, borsozom és
ráöntöm a bort. Amikor a bor elpárolog, felöntöm egy kis alaplével. Lefedem és alacsony lángon
hagyom pár percig párolódni.
5. Lassanként öntözgetem az alaplével (kb. 20 percen át) és kevergetem.
6. Mielőtt
kész van, belekeverem a maradék vajat, a parmezánt és
meghintem friss oreganóval.
Megjegyzés: Pici reszelt citromhéjat, és
frissen reszelt parmezánt adok hozzá. Száraz fehér bor dukál a rizottóhoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése